După 5 ani de acces interzis la loturi de teren de după traseul Râbnița – Tiraspol, fermierii și-au găsit pământurile în stare deplorabilă

  • 06 Septembrie 2018 15:50
După 5 ani de acces interzis la loturi de teren de după traseul Râbnița – Tiraspol, fermierii și-au găsit pământurile în stare deplorabilă

Agricultorii din raionul Dubăsari, care dețin loturi de teren amplasate după traseul Râbnița – Tiraspol și-au găsit pământurile în stare deplorabilă, după 5 ani de acces interzis la acestea. De la 1 august, conform unei înțelegeri dintre Chișinău și Tiraspol, ei pot reveni la pământurile lor pentru a le cultiva, dar întâmpină mari dificultăți financiare.

Loturile de teren au fost lăsate în paragină de către cei care le-au utilizat în acești ani de interdicție impusă de autoritățile separatiste proprietarilor de drept, care le-au găsit acum o lună îmburuienate și pline de ambrozie, după cum spune Petru Leșan, agricultor care arendează în zonă aproximativ 200 ha de pământ.

„Este niște ambrozie acolo de 2-3 metri, ca să o distrugem ne trebuie să trecem de 2-3 ori cu discurile pe-acolo. Și am cerut ajutor ca măcar motorină să ne dea, pentru că avem probleme foarte mari. Pâmântul cela este îmburuienat, ei ne-au distrus solul fertil”.

Un al agent economic din regiune, Sergiu Nirca, afirmă că este o mare dificultate să repornească afacerea, deoarece pe parcursul ultimilor ani a avut de suportat cheltuieli, fără a înregistra venituri.

„Am stagnat o bună perioadă și acum pentru a ne restarta, avem nevoie de puțin sprijin din partea statului, pentru că accesul ne-a fost limitat nu din voia noastră. Am menținut cum am putut angajații întreprinderii, plăteam taxe și impozite cât n-am avut activități nestingherite.”

În acest context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a organizat o sesiune de informare la sediul Consiliului Raional din Dubăsari, unde agricultorilor le-au fost prezentate oportunitățile de finanțare oferite prin intermediul mai multor programe. Petru Tătaru, consultant în cadrul Ministerului:

„Programele IFAD, programele de implementare și monitorizare a restructurării sectorului viti-vinicol, proiectele privind creșterea producției alimentare și cele care țin de subvenționare ale Agenției de intervenții și plăți în agricultură.”

Începând cu 1 august agricultorii din Dubăsari care au terenuri situate în zona controlată de regimul separatist de la Tiraspol, pot să-și cultive pământurile, ca urmare a unei înțelegeri între Chișinău și administrația transnistreană. Potrivit condițiilor negociate între Chișinău și Tiraspol, agricultorii vor avea acces temporar la terenurile lor, pe un termen de 20 de ani.

 

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău