După 25 de ani, SUA redeschid un punct naval în Bermuda, pentru contracararea submarinelor rusești din Atlantic

  • 19 Noiembrie 2020 15:31
După 25 de ani, SUA redeschid un punct naval în Bermuda, pentru contracararea submarinelor rusești din Atlantic

Publicația The Royal Gazette din Bermuda a informat, pe 18 noiembrie, că insula a revenit în prima linie a eforturilor Forțelor Navale americane de a contracara submarinele rusești, care străbat adâncurile Oceanului Atlantic, informează defenseromania.ro.

Astfel, potrivit sursei citate, un detașament al Forțelor Navale și două avioane de patrulare antisubmarin P-8 Poseidon de înaltă tehnologie au fost dislocate pe insulă și vor efectua operațiuni de cercetare de pe un aerodrom pe care, în urmă cu 25 de ani, a funcționat un punct al Aviației navale a SUA.

Locotenentul Marycate Walsh, din Flota a 2-a americană, a confirmat informația: „Un detașament P-8 Poseidon a sosit în Bermuda pe 30 octombrie pentru a sprijini cerințele operaționale împreună cu alte active navale ale SUA în Oceanul Atlantic. Detașamentul este programat să funcționeze în regiune pentru următoarele câteva luni”.

Aceasta a adăugat că: „Marina desfășoară frecvent exerciții și operațiuni în Oceanul Atlantic, pentru menținerea capabilităților, perfecționarea tacticilor și sprijinirea apărării țării”.

Locotenentul Walsh a spus că până la 40 de angajați ai Forțelor Navale au fost dislocați pe insulă.

P-8 este o versiune militară a avionului de pasageri Boeing 737, fiind înarmat cu torpile, rachete anti-navă Harpoon și alte tipuri de armamente. Acesta poate arunca și monitoriza balize concepute pentru detectarea submarinelor. El a fost introdus în serviciu ca înlocuitor al flotei vechi de aeronave Lockheed P-3 Orion, principalul avion de luptă antisubmarin.

Locotenentul Walsh a spus că: „Avionul P-8 Poseidon este un avion maritim versatil, care poate îndeplini mai multe tipuri de misiuni și este una dintre numeroasele platforme ale Marinei SUA care operează în Oceanul Atlantic”.

Flota a 2-a a Forțelor Navale americane, cu sediul în Norfolk, Virginia, a fost reînființată în anul 2018 pentru a contracara intensificarea activităților rusești în Atlanticul de Nord. Flota, care a funcționat în timpul Războiului Rece cu fosta Uniune Sovietică, a fost desființată în anul 2011, când se credea că amenințarea din Rusia s-a diminuat.

Flota a 2-a este responsabilă pentru navele, avioanele și forțele de debarcare de pe coasta de est a Statelor Unite și Atlanticul de Nord, până în Arctica.

Viceamiralul Andrew Lewis, comandantul Flotei a 2-a, a avertizat la începutul acestui an că zona Coastei de Est a SUA nu mai este „necontestată” sau „un refugiu sigur” pentru navele și submarinele NATO.

În cadrul unui forum organizat de Institutul Naval al SUA și de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, acesta a precizat că: „Am văzut un număr din ce în ce mai mare de submarine rusești desfășurate în Atlantic și aceste submarine sunt mai capabile ca niciodată, fiind dislocate pe perioade mai lungi de timp, cu mai multe sisteme de arme letale”.

Punctul Aviației navale americane din Bermuda, care acum este un aeroport civil, a găzduit mai multe escadrile de avioane P-3. Ca urmare a dizolvării Uniunii Sovietice în 1991, baza a fost scoasă din funcțiune în anul 1995 și apoi predată înapoi guvernului local. Aceasta a început să funcționeze în 1940, ca bază pentru distrugătoare, care a ajutat Marea Britanie să supraviețuiască în cel de-al doilea război mondial și a fost operată mai întâi ca bază a Forțelor Aeriene americane și apoi ca punct al Aviației navale din 1970 și până la închiderea sa în 1995.

Lee Rizzuto, consulul general al SUA, a declarat pe 17 noiembrie: „Consulatul SUA mulțumește Guvernului din Bermuda pentru sprijinul și cooperarea cu marina americană, care va desfășura o serie de exerciții în următoarele câteva săptămâni. Oportunitatea de a opera în Bermuda va îmbunătăți cooperarea în mai multe domenii, promovând în același timp relația bilaterală specială dintre Statele Unite și Bermuda”.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău