Dunele de pe Pluto sunt alcătuite din granule de metan congelat

  • 05 Iunie 2018 19:39
Dunele de pe Pluto sunt alcătuite din granule de metan congelat

Oamenii de știință au detectat un nou element exotic pe unul dintre cele mai fascinante corpuri cerești din Sistemul Solar, sub forma unui câmp vast de dune formate la suprafața planetei pitice Pluto, ce par să fie alcătuite din granule de metan congelat, informează Reuters.

Acele dune, detectate în imaginile transmise de sonda spațială americană New Horizons cu ocazia unei survolări a planetei pitice Pluto în anul 2015, se află la granița dintre un ghețar de azot, Sputnik Planitia, ce are forma unei inimi și o mărime similară cu cea a Franței, și lanțul muntos Al Idrisi Montes, alcătuit din apă înghețată, au precizat joi experții de la NASA.

"Pluto, deși se află atât de departe de Pământ și este atât de rece, deține o varietate de procese, pe care nu ne așteptam să le vedem acolo. Este un corp ceresc mult mai interesant decât am fi crezut și ne transmite faptul că aceste corpuri îndepărtate merită să fie vizitate", a declarat Jani Radebaugh, specialist în științe planetare la Universitatea Brigham Young din Provo, un oraș din statul american Utah.

Dunele de pe Pluto acoperă o suprafață de 2.000 de kilometri pătrați - echivalentă cu suprafața metropolei japoneze Tokyo. Existența lor a reprezentat o surpriză pentru oamenii de știință. În comunitatea internațională au existat anumite dubii legate de posibilitatea ca atmosfera rarefiată a lui Pluto, compusă în principal din azot și cantități mici de metan și monoxid de carbon, să permită formarea vânturilor necesare pentru a garanta apariția unor astfel de forme de relief.

Pluto, ce are un diametru mai mic decât cel al Lunii, estimat la aproximativ 2.380 de kilometri, se află la o distanță de 5,8 miliarde de kilometri față de Soare - de 40 de ori mai mare decât orbita Terrei - și are o suprafață modelată de câmpii, munți, cratere și văi.

Metanul, monoxidul de carbon, dioxidul de carbon și azotul - toate prezente în stare gazoasă pe Terra - există în stare solidă pe Pluto datorită temperaturilor de pe acest corp ceresc, care se apropie de valoarea de zero absolut. Dunele de pe Pluto au fost modelate de vânturi de intensitate moderată, ce ating viteze de până la 35 de kilometri pe oră, care determină deplasarea particulelor fine de metan congelat provenind de pe pantele muntoase.

Dunele de pe Pluto se aseamănă cu cele aflate pe Terra în Valea Morții din California și în deșertul Taklamakan din China, deși compoziția lor este diferită, a precizat profesorul Radebaugh.

Oamenii de știință au detectat dune și pe alte corpuri cerești din Sistemul Solar, inclusiv pe planetele Marte și Venus, pe satelitul Titan al planetei Saturn și pe satelitul Triton al planetei Neptun, a declarat Eric Parteli, profesor de fizică și geofizică la Universitatea din Koln.

Dunele de pe Pluto s-au format probabil în ultimii 500.000 de ani, iar unele dintre ele au o dată de apariție mult mai recentă, a precizat același cercetător.

Studiul a fost publicat în revista Science. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău