Dumitru Diacov, despre modificările propuse de PSRM la Legea ONG-urilor: PDM va vota numai amendamentele discutate și convenite cu reprezentanța UE la Chișinău

  • 09 Iunie 16:37
Dumitru Diacov, despre modificările propuse de PSRM la Legea ONG-urilor: PDM va vota numai amendamentele discutate și convenite cu reprezentanța UE la Chișinău

Șeful fracțiunii parlamentare a PDM, Dumitru Diacov, susține că a vorbit cu socialistul Vasile Bolea referitor la amendamentele propuse le proiectul privind Legea ONG-urilor și l-a rugat să le coordoneze cu partenerii europeni.

„Fracțiunea PDM va vota numai amendamentele discutate și convenite cu reprezentanța UE la Chișinău. Ar fi bine ca această lege, de care depinde tranșa a doua a creditului UE, să fie votată de toate fracțiunile parlamentare. Eu cred că nimeni nu trebuie să se încăpățineze și să creeze probleme la aprobarea finală a acestei legi. Fie ei chiar și din opozitie sau de la partidul socialiștilor!”, a declarat Diacov, într-o postare pe Facebook.

Mențționăm că deputatul Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS, Sergiu Litvinenco, a publicat amendamentele pe care le propune socialistul Vasile Bolea. El s-a arătat șocat de modificări și declară că dacă acestea vor fi susținute, „legislația din domeniul ONG-urilor din Republica Moldova va fi mai restrictivă și mai dură decât cea din Rusia, Azerbaijan sau Belarus.

„Se introduc de facto interdicții absolute de a comenta/promova politici publice. Asta s-ar numi ”lobby politic” și, respectiv, este interzisă. Așa ceva nu era, între altele, nici în proiectul promovat de Plahotniuc în 2017. Mai mult decât atât, astfel de interdicții nu există nici în Rusia, Azerbaijan, Belarus. Nu știu dacă există în Coreea de Nord...Se instituie un control al statului asupra veniturilor. Acest lucru este contrar principiilor democratice conform Raportului privind finanțarea asociațiilor, adoptat de Comisia de la Veneția în cea de-a 118-a sesiune plenară (Veneția, 15-16 martie 2019)”, a precizat deputatul 

De asemenea, potrivit amendamentelor propuse, monitorizarea alegerilor și a campaniilor electorale de către ONG-uri va fi interzisă, adică Asociația „Promo-Lex” nu va putea face acest lucru. Sergiu Litvinencă mai menționează și despre extinderea activităților care pot fi prestate de ONG-urile create de partide acestor formațiuni, nu doar legat de consolidarea capacității organizaționale.

„Se exclude interdicția conținută în proiect de a face agitație electorala. Adică nu mai este interzisă expres agitația electorala de către ONG-uri, inclusiv fundații. Prevedere specială pentru ca fundația ”Din Suflet” al Galinei Dodon să poată face agitație pentru Igor Dodon. Se exclude posibilitatea/dreptul ONG-urilor de a se expune pe marginea programelor partidelor si candidaților în alegeri. Nici un amendament nu poate fi susținut și acceptat. Eu sper că PD nu le va susține și va vota proiectul în versiunea inițială. Or, dacă se votează amendamentele lui Vasile Bolea, e clar că spunem adio de la cele 30 de milioane de euro de la UE. Și nu doar la asta…”, a conchis Sergiu Litvinenco. 

Menționăm că Parlamentul se va întruni în ședință în această săptămână pentru a examina inclusiv proiectul privind Legea ONG-urilor. 

 

 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
2
Burniță de intensitate joasă
Umiditate:93 %
Vint:4,1 m/s
Sun
0
Mon
-2
Tue
1
Wed
6
Thu
9

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău