Dumitru Braghiș: ”Rechemarea mea a fost o decizie politică”

  • 05 Martie 2017 12:20
Dumitru Braghiș: ”Rechemarea mea a fost o decizie politică”

Dumitru Braghiș, rechemat recent din funcția de Ambasador al R.Moldova la Moscova a declarat că decizia privind retragerea sa este una politică.

„Rechemarea mea a fost o decizie politică. Am înțeles că obiecții față de activitatea mea aici nu au fost. Este o decizie politică pe care trebuie să o respect, ține de majoritatea parlamentară”, a declarat Dumitru Braghiș, pentru deschide.md.

Întrebat dacă aspiră la o altă funcție de Ambasador, Dumitru Braghiș a declarat că acest lucru nu depinde de el. „Deocamdată nu am vorbit cu nimeni la acest subiect”.

Ambasadorul spune că rechemarea sa nu a fost o surpriză. „Pot să spun că am intuit ceva din discuțiile care au avut loc în ultima lună de zile, însă nu am avut discuții directe la tema respectivă”.

Amintim că, în cadrul ședinței din 1 martie a Guvernului, Dumitru Braghiș, a fost rechemat din funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă și prin cumul în Republica Kazahstan, Republica Kârgâzstan și Republica Tadjikistan.

Un anunț în acest sens a fost făcut în cadrul ședinței Guvernului de către Viceministrul Afacerilor Externe, Daniela Morari, fără a invoca motivele care stau la baza deciziei. Potrivit legislației această decizie trebuia să fie aprobată de către Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. 

A doua zi, 2 martie, MAE de la Moscova s-a declarat surprins de decizia Chișinăului privind rechemarea lui Braghiș.

Viceministrul de Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, a declarat că decizia de rechemare a Ambasadorului moldovean în Rusia, Dumitru Braghiș, a fost una neașteptată. Potrivit TASS, acesta a menționat că încă nu sunt cunoscute motivele acestei decizii.

„Dumitru Braghiș participă la toate discuțiile, ia parte la adunările comisiilor, conlucram activ pe linia Ministerului de Externe”, a mai spus Karasin. „A fost un membru respectat al corpului diplomatic moldovenesc și avea autoritate”, a precizat Karasin.

Reamintim că președintele Igor Dodon a anunțat joi seara pe pagina sa de Facebook, după o întrevedere cu premierul Pavel Filip, că a acceptat demararea solicitării agrementului pentru numirea lui Andrei Neguța în calitate de ambasador al Republicii Moldova la Moscova.

În prezent, Andrei Neguță este deputat PSRM, dar pe„ bază de voluntariat” mai este și consilier în domeniul politicii externe al președintelui Igor Dodon.

Andrei Neguța a fost ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă din 29 mai 2009 până la 25 aprilie 2012 și ambasador al Republicii Moldova în Franța și prin cumul în Spania și Portugalia (2003 – 2006). În perioada 23 – 27 aprilie 2001, a fost membru în delegația Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău