Dumitru Alaiba, raport ministerial pentru 2023: Acord de roaming cu UE, R. Moldova a aderat la programul Piața Unică cu UE, prelungirea comerțului liberalizat cu Marea Britanie și UE

  • 26 Decembrie 2023 13:55
Dumitru Alaiba, raport ministerial pentru 2023: Acord de roaming cu UE, R. Moldova a aderat la programul Piața Unică cu UE, prelungirea comerțului liberalizat cu Marea Britanie și UE

Începând cu 2024, antreprenorii vor prezenta mai puține rapoarte, iar în acest an jumătate din serviciile publice pentru antreprenori au fost digitalizate, a anunțat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, informează Radio Chișinău.

Într-o conferință de sfârșit de an, înaltul oficial a amintit că a fost semnat acordul de anulare a taxelor de roaming cu UE, de aderare a R. Moldova la programul Piața Unică cu UE, a fost finalizată aderarea la programul Europa digitală, semnat acordul de liber schimb cu țările EFTA.

Începând cu anul 2024, vor fi eliminate 15 rapoarte din cele 92 percepute de Biroul Național de Statistică și Serviciul Fiscal de Stat de la agenții economici. Altele 9 vor fi digitalizate, iar 14 vor fi simplificate semnificativ, astfel antreprenorii din Rep. Moldova vor economisi timp, dar și bani, a declarat vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării.

„La sfârșitul acestui an din 525 de servicii publice pentru antreprenori, aproape 50% sunt digitalizate, ceea ce este mult mai mult decât la începutul anului, doar în luna mai, această cifră era la aproximativ 38%. Din 92 de rapoarte pe care le solicită astăzi Serviciul Fiscal de Stat și Biroul Național de Statistică, deja din 2024 eliminăm 15 din ele, digitalizăm altele 9, care vor economisi timp, bani și nervi antreprenorilor și optimizăm alte 14 - adică le simplificăm, iar asta înseamnă alte 684 de mii de ore de muncă pe an economisite și alte 68 de milioane de lei economisiți în fiecare an din aceste simplificări”, a declarat Dumitru Alaiba.

Ministrul a mai precizat că pe parcursul anului au fost acordate granturi în valoarea totală de 260 de milioane de lei. De asemenea, a fost lansat Programul guvernamental 373, prin care companiile au fost ajutate să investească. În prezent, valoarea investițiilor prin acest program este de peste 650 de milioane de lei.

„De asemenea, am adus oamenilor acordul de roaming cu UE, am semnat aderarea R. Moldova la programul Piața Unică cu UE, am finalizat aderarea țării noastre la programul Europa digitală, am semnat acordul de liber schimb cu țările EFTA, am obținut prelungirea comerțului liberalizat cu UE, am prelungit comerțul liberalizat cu Marea Britanie și avansăm în actualizarea acordului de comerț liber cu Turcia”, a mai declarat Dumitru Alaiba.

„Am simplificat viața antreprenorilor prin reforma SRL și prin reforma activității independente. Asta și multe altele le-am făcut din adânca noastră convingere că pentru o economie puternică statul trebuie să înceteze să fie parte a problemei și să devină parte a soluției, iar companiile mari și mici să vadă în stat un partener nu un obstacol”, a declarat Dumitru Alaiba.

Dumitru Alaiba a punctat că una din priorități este accesarea noilor piețe de desfacere pentru antreprenori.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău