Dumitru Alaiba: PSRM inventează noi pretexte ca să evite discuția cu blocul ACUM

  • 25 Aprilie 2019 08:36
Dumitru Alaiba: PSRM inventează noi pretexte ca să evite discuția cu blocul ACUM

Deputatul blocului ACUM Dumitru Alaiba consideră că membrii Partidului Socialiștilor inventează noi pretexte ca să evite discuția cu deputații din blocul ACUM. În opinia parlamentarului, socialiștii „nu țin interesele țării în capul mesei”. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

„Este prea importantă perioada în care ne aflăm, suntem într-o perioadă foarte periculoasă. Noi suntem la următoarea răscruce: putem să merge în jos, în beznă pentru următorii zece ani de izolare și dictatură sau să mergem puțin spre normalizare”, spune Dumitru Alaiba. Potrivit lui, perioada de după alegeri oferă tot mai multe indicii că socialiștii nu-și doresc demolarea actualului sistem.

Deputatul blocului ACUM Chiril Moțpan spune că faptul că PSRM nu a venit la discuții îm ziua de miercuri, 24 aprilie, „nu este o mare tragedie și prin aceasta socialiștii s-au deconspirat încă o dată demonstrând că nu sunt stăpâni pe propria decizie”. Totodată, Chiril Moțpan susține că deputații din blocul ACUM propun cetățenilor o nouă abordare de a face politică. „Noi vrem să guvernăm, vrem să scoatem țara din haosul în care poate să ajungă din cauza, în special, a Partidului Democrat, dar vrem să facem acest lucru deschis, transparent, cu o agendă care să convină fiecărui cetățean”, spune parlamentarul.

Fostul deputat în Parlament Valeriu Ghilețchi consideră că și blocul ACUM a acceptat jocul cu socialiștii. „Din experiența mea, eu nu prea am văzut ca forțele să negocieze așa cum se negociază. Nu se fac negocieri la televizor, acestea sunt talk show-uri. Dacă vrei negocieri, negocierile se fac altfel. Eu nici nu m-aș fi dus astăzi în Parlament. Dacă discutam cu ei și spuneau că nu vin, pentru ce să fac acest circ?”, a menționat fostul deputat.

Președintele Asociației „Urmașii lui Ștefan”, Dumitru Roibu, susține că după alegeri oamenii se așteptau că socialiștii și blocul ACUM se vor așeza la masa de negocieri. Potrivit lui, actualmente unii deputați nu sunt capabili să guverneze țara, de aceea există situația actuală. Activistul se întreabă ce s-ar întâmpla, dacă după eventuale alegeri anticipate nu s-ar schimba esențial tabloul politic care s-a conturat în actualul Parlament? Dumitru Roibu susține că partidele de dreapta, separat, nu vor obține niciodată 51 de mandate pentru a avea majoritate.

Deputații din Partidul Socialiștilor nu s-au prezentat la runda de discuții la care au fost invitați de Blocul ACUM miercuri, 24 aprilie, în sediul Parlamentului. Reprezentanții blocului au declarat pentru presă că „cei din PSRM demonstrează că nu sunt gata să discute la modul serios”. Potrivit lor, „acum mingea este pe terenul socialiștilor” și ei au de ales, dacă vor aștepta încă două luni dizolvarea Parlamentului sau vor realiza câte ceva din propriul program.

Cu o zi înainte de data stabilită pentru întâlnire, reprezentanții PSRM au declarat că formațiunea este disponibilă să formeze grupuri de lucru cu blocul ACUM, „însă acest lucru poate fi inițiat doar în condițiile disponibilității celor de la ACUM de formare a unei coaliții stabile de guvernare în baza propunerilor înaintate de Consiliul republican al PSRM, cu scopul schimbării actualului sistem de guvernare și evitării declanșării alegerilor parlamentare anticipate”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău