Dumitru Alaiba: 95% din foștii patentari au trecut la o altă formă de activitate

  • 15 Septembrie 2023 12:47
Dumitru Alaiba: 95% din foștii patentari au trecut la o altă formă de activitate

95% din foștii patentari au trecut la activitate independentă sau la o altă formă de activitate, precum SRL (Societate cu Răspundere Limitată) sau ÎI (Întreprindere Individuală). Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, într-o conferință de presă, transmite IPB.

Din cei 4200 de comercianți cu amănuntul din piețe, peste 3500 au trecut la un regim de activitate independentă. Restul au trecut la regimul de activitate SRL sau Întreprindere Individuală. 3445 de oameni au solicitat compensarea cheltuielilor de tranziție, dintre care 3183 deja au primit banii. Pentru acest efort, statul a alocat peste 20 de milioane de lei.

Dumitru Alaiba susține că printre beneficiile activității independente este lipsa necesității de a deține borderouri, contabilitate. Persoanele nu trebuie să facă raportări. Aparatul de casă este conectat direct la FISC, iar o dată la trei luni comercianții vor primi o recipisă care calculează impozitul de un procent din vânzări, cel mai mic impozit pe venit din Europa. Suma maximă a vânzărilor nu trebuie să depășească 1,2 milioane de lei pe an, de patru ori mai mult decât plafonul pentru foștii patentari. Totodată, acesta a îndemnat cetățenii să ceară bonul de plată atunci când procură ceva sau folosesc anumite servicii.

Prezent în conferința de presă, șeful Serviciului Fiscal de Stat, Petru Rotaru, a spus că în ultimele două luni SFS a fost implicat într-un program amplu de conformare benevolă a persoanelor care au avut activitate în bază de patentă și erau pasibili de migrare la activitate independentă. Acesta a apreciat rezultatul muncii colegilor săi drept unul bun, deoarece majoritatea comercianților au trecut la activitate independentă chiar dacă a existat o rezistență inițial din partea patentarilor.

Orice fost patentar care a tranzitat la activitatea independentă a putut solicita compensarea cheltuielilor, până la 10 mii de lei, până la mijlocul lunii septembrie. Înainte și după intrarea în vigoare a noii reforme fiscale, la 1 iulie, titularii de patentă au protestat împotriva anulării patentei în comerț. Ei spuneau că trecerea la activitatea independentă îi obligă să folosească aparat de casă. Pe lângă faptul că acesta trebuie cumpărat și nu este ieftin, nu există nici condiții pentru a-l folosi în siguranță în piețe, la tarabă. Titularii de patentă, mulți dintre care sunt de vârstă pensionată, nu au nici abilitățile necesare pentru a opera cu un aparat de casă, iar orice greșeală îi poate costa scump.

La data de 31 decembrie 2022, la Serviciul Fiscal de Stat erau înregistrați 4 800 de titulari ai patentei pentru desfășurarea comerțului cu amănuntul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:7,2 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău