Dumitru Alaiba: „Numărul întreprinderilor mici și mijlocii este în creștere”

  • 16 August 13:30
Dumitru Alaiba: „Numărul întreprinderilor mici și mijlocii este în creștere”

Numărul întreprinderilor mici și mijlocii este în continuă creștere, majorându-se de la 59,8 mii în anul 2021, până la 63,3 mii în 2023, ceea ce înseamnă peste 1.000 de întreprinderi noi în fiecare an. Datele au fost publicate astăzi, 16 august, de vicepremierul Dumitru Alaiba, pe pagina sa oficială de Facebook.

„Întreprinderile mici și mijlocii sunt un pilon esențial al economiei noastre. În primul rând, ele generează locuri de muncă, aici, acasă. Sunt oameni care nu au plecat peste hotare, dar continuă să dezvolte comunitățile lor. Astăzi, în cadrul IMM-urilor activează circa 65% dintre numărul de angajați ai întreprinderilor naționale - ceea ce înseamnă că 6 din 10 locuri de muncă în Republica Moldova sunt generate de ÎMM-uri”, a scris în postare de pe rețelele sociale ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Vicepremierul a precizat că „spațiu de creștere mai este mult, iar autoritățile vor continua să sprijine IMM-urile”. 

„De aceea, am creat mai multe instrumente pentru a le da o mână de ajutor. Programul 373 a fost creat special pentru a le oferi acces rapid și simplu la finanțare, în condiții avantajoase. Avem programele de susținere ale ODA, iar mai nou am lansat Programul de sprijin al micilor producători prin care oferim finanțare și instruire”, a conchis Dumitru Alaiba.

În 2023, cele mai multe IMM-uri și-au desfășurat activitatea în domeniul comerțului, cu un total de 20,9 mii de întreprinderi. În sectorul agriculturii, silviculturii și pescuitului au fost 5,7 mii de întreprinderi, în industria prelucrătoare - 5 mii și în domeniul activităților profesionale, științifice și tehnice - 5,8 mii.

Dumitru Alaiba: „Numărul întreprinderilor mici și mijlocii este în creștere”

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău