Dumitru Alaiba: „Industria începe să-și revină după crizele din ultimii doi ani”

  • 23 Iulie 20:48
Dumitru Alaiba: „Industria începe să-și revină după crizele din ultimii doi ani”

În primele cinci luni ale anului 2024, a fost înregistrată o creștere în mai multe ramuri ale industriei. Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării a afirmat că acesta este „un semn foarte bun” care relevă că sectorul începe „să-și revină după crizele din ultimii doi ani”.

Potrivit datelor prezentate de Dumitru Alaiba, ramurile care au contribuit cel mai mult la creșterea industriei sunt industria metalurgică (+47,3%), tipărire și activități de servicii conexe tipăririi (38,2%), substanțe și produse chimice (35,4%), echipamente de măsură, verificare și control (28,3%), construcții metalice și produse din metal (28%), mobilă (25,9%).

Alte domenii care au înregistrat creșteri sunt utilaje, mașini-unelte pentru prelucrarea metalelor(16,5%), produse din minerale nemetalice (15,7%), repararea articolelor fabricate din metal, mașinilor și echipamentelor (15,4%), industria farmaceutică (10,5%).

Evident, nu ne oprim aici. E nevoie de mai mult. Și avem o viziune foarte clară cum să accelerăm procesele, pe care am expus-o în Programul național de dezvoltare industrială 2024-2028”, a scris Dumitru Alaiba pe pagina sa oficială de Facebook.

Vicepremierul a adăugat că autoritățile au obiective clare pentru dezvoltarea sectorului. Printre acestea se numără creșterea aportului industriei la PIB la 11,5% până în 2028, majorarea salariului mediu din industrie cu cel puțin 27%, creșterea cantității produselor industriale exportate cu 25%, crearea mai multor locuri de muncă în industria prelucrătoare.

Dumitru Alaiba: „Industria începe să-și revină după crizele din ultimii doi ani”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău