Duminică, în 384 de localități se va desfășura al doilea tur pentru alegerea primarilor

  • 28 Octombrie 2019 08:27
Duminică, în 384 de localități se va desfășura al doilea tur pentru alegerea primarilor

Duminică în Republica Moldova se va desfășura al doilea tur pentru alegerea primarilor în 384 de localități, inclusiv la Chișinău, unde este și principala miză a acestui scrutin. În cursa pentru primăria Capitalei, se vor confrunta socialistul Ion Ceban și liderul Platformei DA Andrei Năstase. Partidul Socialiștilor, Blocul ACUM și Partidul Democrat au cei mai mulți candidați în turul doi. Relatează Cristina Popușoi.

Majoritatea candidaților pentru turul doi sunt reprezentanți ai celor trei partide care au acumulat cele mai bune rezultate și la scrutinul din 20 octombrie – Partidul Socialiștilor și Blocul Acum, cele două formațiuni ale coaliției de la guvernare, și Partidul Democrat, aflat la putere până în luna iunie a acestui an.

Principala luptă se dă însă la Chișinău, unde Ion Ceban și Andrei Năstase, care reprezintă cele două partide aliate, și-au lansat acuzații reciproce în ultima săptămână, chiar dacă formațiunile lor au semnat o înțelegere politică în ajunul alegerilor locale.

Ion Ceban a obținut 41% din voturi în primul tur, iar Andrei Năstase – 31 la sută. În turul doi ei pornesc însă cu șanse egale, având în vedere că la 20 octombrie au concurat mai mulți candidați de dreapta care și-au îndemnat alegătorii să voteze „împotriva lui Ion Ceban.

În primul tur de scrutin, Partidul Democrat a obținut cele mai multe mandate de primar – 190 din cei 514 primari aleși, urmat de 123 de primari socialiști și de 81 de edili din partea Blocului Acum. Partidul Socialiștilor a obținut cele mai multe voturi pentru consiliile raionale, urmat de Blocul Acum și Partidul Democrat. În Consiliul municipal Chișinău, nici un partid nu are majoritate, iar experții prognozează formarea unei alianțe PSRM-ACUM, de felul celei care există la nivel parlamentar.  

Amintim că Ion Ceban și Andrei Năstase, s-au mai confruntat în turul doi și la alegerile de anul trecut pentru funcția de primar de Chișinău. Alegerile au fost câștigate atunci de candidatul Blocului ACUM, dar rezultatul scrutinului a fost anulat de instanțele de judecată.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău