Duma rusă aprobă în lectură finală legea privind deconectarea Rusiei de la Internetul global în situații de criză

  • 16 Aprilie 2019 18:59
Duma rusă aprobă în lectură finală legea privind deconectarea Rusiei de la Internetul global în situații de criză

Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal) a adoptat marți cu o largă majoritate un proiect de lege ce garantează stabilitatea segmentului de internet rusesc și deconectarea acestuia de la rețeaua globală în cazul unor situații de criză sau atacuri cibernetice împotriva țării, potrivit EFE și media ruse.

Proiectul de lege asupra 'Runet', segmentul rusesc al rețelei globale, a fost aprobat în a treia și ultima lectură cu 307 voturi pentru și 68 împotrivă, potrivit website-ului Dumei.

Inițiativa, sprijinită de guvern, a provocat critici și proteste de teama că accesul la Internet va fi restricționat într-un mod similar celui în China, întrucât termenul de 'amenințare' are o interpretare foarte largă.

La ora actuală, potrivit senatorului Andrei Klișas, unul dintre autorii proiectului, nu este posibil de stabilit o listă exhaustivă cu amenințări care ar putea duce la deconectarea Rusiei de la rețeaua globală de internet.

Guvernul va determina tipurile de amenințări la adresa stabilității, securității și integrității de funcționare a Runetului.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat marți că Kremlinul nu are intenția de a restrânge libertățile internauților ruși prin această lege.

Președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicații din Dumă, Leonid Levin, a declarat că 'din punctul de vedere al unui utilizator comun, intrarea în vigoare a acestei legi nu va afecta utilizarea internetului'.

Conform acestuia, 'toate argumentele că, după adoptarea legii, Internetul va funcționa în Rusia la fel ca în China sunt incorecte și nu corespund realității'.

Rusia, a adăugat el, nu va interzice 'activitatea serverelor occidentale', iar proiectul de lege 'nu este adoptat pentru a bloca ceva ce nu este încă blocat astăzi, ci pentru a îmbunătăți activitatea segmentului rusesc de internet'.

Inițiativa, a cărei aprobare în Consiliul Federației (camera superioară) în 22 aprilie este o pură formalitate, a fost prezentată în Camera inferioară în luna decembrie cu scopul de a crea o infrastructură independentă care să asigure buna funcționare a internetului în Rusia în caz de amenințări sau de criză.

Între altele, proiectul de lege se voia o replică la 'caracterul agresiv al Strategiei naționale americane privind securitatea informatică adoptată în septembrie 2018'.

Potrivit acestui proiect de lege, guvernul rus va avea autoritatea de a aproba procedura de instalare, operare și actualizare a echipamentelor de comunicații ale unui operator de telecomunicații pentru a contracara amenințările.

În cazul unei posibile amenințări, operatorii de telecomunicații vor fi obligați să garanteze 'gestionarea centralizată a traficului', adică să cedeze controlul către stat.

Ministerul Dezvoltării Digitale, în colaborare cu Serviciul Federal de Securitate (FSB, fost KGB), va aproba, la rândul său, cerințele vizând garantarea funcționării punctelor de schimb de trafic.

Proiectul de lege exceptează operatorii de obligația de a limita accesul la paginile cu informații interzise, dar numai dacă au instalat deja mijloace tehnice pentru a contracara amenințările din rețeaua lor.

Pentru a asigura buna funcționare a segmentului rusesc odată deconectat de la rețeaua globală de internet, proiectul de lege introduce posibilitatea efectuării unor exerciții de testare.

Regulamentul prevede de asemenea utilizarea criptării de către agențiile guvernamentale, administrațiile locale, întreprinderi și instituții municipale în interacțiunea lor electronică, inclusiv cu cetățeni, persoane individuale și organizații.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău