”Drumul spre înălțare”, vernisată la Chișinău

  • 02 Decembrie 2014 19:51
”Drumul spre înălțare”, vernisată la Chișinău

După ce a participat cu lucrări personale la mai multe expoziții și evenimente artistice organizate în stânga Prutului, pictorul Liviu Nedelcu, din România, a vernisat astăzi la Muzeul Național de Artă din Chișinău prima expoziție personală în Moldova.

Expoziția cu numele ”Drumul spre înălțare” numără 29 de lucrări pictate în ultimii 20 de ani, și face parte din seria de evenimente organizate cu ocazia Zilei Naționale a României marcată la 1 decembrie.  

Tema sacrului ocupă un loc important în creația sa a mărturisit în deschiderea evenimentului pictorul Liviu Nedelcu. Cele 29 de lucrări ilustrează parcursul fiului Isus către Dumnezeu printre care viața, răstignirea și înălțarea sa la ceruri. ”Drumul spre înălțare” este o metaforă prin care se poate ilustra și soarta poporului român, a mărturisit autorul.

”Drumul spre Înălțare este drumul pe care Iisus l-a parcurs de-a lungul vieții sale scurte spre întoarcerea la Dumnezeu Tatăl. Expoziția mea vrea să ne trimită, pe noi românii la drumul asta inițiatic pe care noi românii, l-am făcut de-a lungul a aproape două mii de ani pentru a reuși să ne reîntregim granițele naționale pentru a fi un stat unitar” a declarat Liviu Nedelcu.

În opinia Ambasadorului român la Chișinău, Marius Lazurca, arta este transformarea comunului și înălțarea lui la frumusețe. ”În fond artistul ne reamintește că dincolo de ceea ce vedem, cu ochii și atingem cu mâinile, există un sens mai înalt, pus în operă prin efectul meșteșugarului. Artistul ilustrează legătura dintotdeauna dintre frumos și bine și ne ajută în acest fel să facem și noi distincția dintre bine și rău ” a a menționat Marius Lazurca.

Prezent la eveniment viceministrul Culturii, istoricul Gheorghe Postica, a salutat evenimentele culturale comune care au loc pe cele două maluri de Prut.

”Avem în continuare o șansă și o posibilitate să ne construim un adevărat drum spre Europa, un adevărat drum spre România, drum care ne înalță spiritul nostru național” a declarat Gheorghe Postica.

”E o pictură care prevestește sărbătorile de iarnă, Crăciunul, Bunăvestirea, Nașterea Mântuitorului. Câteva tablouri ne aduc aminte de icoane bizantine ” a declarat directorul Adjunct al Institutului Cultural Român la Chișinău Nichita Danilov. 

Liviu Nedelcu este un pictor român născut în județul Bacău. În 1990 a devenit Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Expoziția a fost organizată de Ambasada României la Chișinău, Institutul Cultural Român  și Muzeul Național de Artă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău