#postBrexit | Regatul Unit lansează programul pentru studenți Turing, în locul Erasmus

  • 12 Martie 2021 15:51
#postBrexit | Regatul Unit lansează programul pentru studenți Turing, în locul Erasmus

Guvernul de la Londra a lansat vineri primele etape ale programului de schimburi de studenți Turing, care urmează să înlocuiască programul european Erasmus, după Brexit, pentru a permite studenților britanici să urmeze facultăți din străinătate, transmite AFP. Bugetul alocat este de 110 milioane de lire (128 milioane de euro).

Noul program, numit după celebrul matematician britanic Alan Turing, are rolul de a ajuta 35.000 de studenți "din toate categoriile de venituri și din întreaga țară să beneficieze de posibilități fantastice de educație în țările dorite", a comunicat premierul Boris Johnson.

El a apreciat că "programul mondial" constituie o "aliniere la nivel superior" față de Erasmus, program la care Regatul Unit a renunțat la sfârșitul anului trecut, după peste trei decenii de participare, în cadrul acordului post-Brexit încheiat cu Uniunea Europeană.

Ministrul educație, Gavin Williamson, a precizat că programul Turing va pune accentul pe "mobilitatea socială și raportul calitate-preț", oferind studenților din medii defavorizate mai multe posibilități de studii și călătorii internaționale decât Erasmus.

Școlile și universitățile eligibile pot depune cereri de finanțare începând de vineri. Programul acoperă cheltuielile de administrare și permite acordarea de burse de până la 490 de lire (570 de euro) pe lună pentru studenții defavorizați sau din regiunile mai puțin reprezentate în educația în străinătate, pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare, cazare și masă.

Există și opinii conform cărora Turing este departe de a onora promisiunile de a fi la nivelul Erasmus. Noul program "nu oferă niciun sprijin pentru cheltuielile de școlarizare", care pot fi "astronomice", a acuzat deputata Carol Monaghan din Partidul Național Scoțian (SNP).

Spre deosebire de Erasmus, programul Turing, nu prevede reciprocități. Pentru cei aproape 150.000 de studenți europeni din Regatul Unit, înscrierile la universități britanice vor fi pe viitor mult mai costisitoare și mai complicate. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău