Drone vândute Rusiei: Iranul avertizează împotriva unor abordări provocatoare din partea europenilor

  • 23 Octombrie 2022 11:00
Drone vândute Rusiei: Iranul avertizează împotriva unor abordări provocatoare din partea europenilor

Iranul a avertizat sâmbătă împotriva oricărei abordări provocatoare după un apel al țărilor europene pentru o anchetă a ONU cu privire la dronele iraniene furnizate Rusiei, potrivit Occidentului, și care sunt folosite în războiul împotriva Ucrainei, informează AFP.

Ministerul iranian de externe a negat din nou, într-un comunicat de presă, că Teheranul ar fi furnizat arme Moscovei, acuzând în același timp Occidentul că încearcă să pună presiune asupra Iranului.

Franța, Regatul Unit și Germania au cerut vineri, într-o scrisoare adresată ONU, o anchetă imparțială asupra dronelor iraniene livrate Rusiei "prin încălcarea rezoluției 2231 a Consiliului de Securitate". Această rezoluție a fost adoptată în 2015 pentru a încadra acordul nuclear civil iranian și prevedea la momentul respectiv ridicarea treptată a sancțiunilor economice împotriva Iranului.

Uniunea Europeană și Regatul Unit au anunțat joi noi sancțiuni împotriva Iranului. Acestea vizează trei generali și o companie de armament,"responsabili pentru furnizarea de drone kamikaze Rusiei" pentru a fi folosite în Ucraina.

"Iranul consideră că abordările provocatoare ale UE și Regatului Unit fac parte dintr-un scenariu politic țintit", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Nasser Kanani, citat într-un comunicat.

Acesta a "condamnat ferm" măsurile "distructive" ale UE și ale Marii Britanii, adăugând că Iranul "își rezervă dreptul de a răspunde oricărei acțiuni iresponsabile și nu va ezita să își apere interesele".

Kanani a respins, de asemenea,"acuzațiile fără temei despre transferul de drone folosite în conflictul din Ucraina"."Suntem pentru pace și încheierea imediată a războiului din Ucraina printr-un proces politic". Problematicile din jurul conflictului din Ucraina "nu au absolut nicio legătură cu rezoluția 2231", a adăugat acesta, apreciind că țările europene "încearcă să prezinte o interpretare înșelătoare", transmite Agerpres.

În luna septembrie, Ucraina a redus prezența diplomatică a Iranului pe teritoriul său ca măsură de represalii pentru presupusele livrări de arme către Moscova. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău