Drone kamikaze în Ucraina: Un înalt diplomat rus la ONU condiționează cooperarea Moscovei cu echipa lui Guterres

  • 20 Octombrie 2022 10:23
Drone kamikaze în Ucraina: Un înalt diplomat rus la ONU condiționează cooperarea Moscovei cu echipa lui Guterres

Ambasadorul adjunct al Rusiei al ONU, Dmitri Polianski, a declarat miercuri seara că Moscova își va reevalua cooperarea cu secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și cu echipa sa dacă Guterres va trimite experți internaționali în Ucraina pentru a cerceta dronele doborâte, despre care Ucraina și Occidentul afirmă că sunt de fabricație iraniană, relatează joi Reuters.

Ucraina acuză Rusia că utilizează 'drone kamikaze Shahed-136' de fabricație iraniană, care zboară la altitudine mică spre țintă și explodează. Iranul neagă că le-ar fi furnizat Rusiei, iar Kremlinul că le-ar utiliza.

SUA, Marea Britanie și Franța au ridicat problema presupusului transfer de drone al Iranului către Rusia în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU miercuri, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price.

Valul de atacuri rusești cu drone și cu rachete din ultimele zile au avariat mai multe centrale electrice în Ucraina, care a anunțat că restricționează joi consumul de energie electrică la nivelul întregii țări, pentru prima oară de la invazia rusă, transmite Agerpres.
Aprovizionarea cu energie electrică va fi limitată între orele locale 07:00 și 23:00, au declarat responsabili guvernamentali și operatorul rețelei ucrainene de distribuție Ukrenergo, iar pene temporare sunt posibile dacă populația nu își va reduce consumul de electricitate, a declarat un consilier prezidențial.

Deși această restricție se limitează doar la ziua de joi, 'nu excludem ca odată cu venirea frigului să vă cerem și mai frecvent ajutorul', a indicat Ukrenergo într-un mesaj adresat populației ucrainene.

Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete și drone împotriva infrastructurilor electrice și de apă ale Ucrainei în ultimele zile.

'Noi pagube au fost aduse infrastructurii critice. Trei instalații energetice au fost distruse doar astăzi de inamic', a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său video de miercuri seara.

'Ne pregătim pentru tot felul de scenarii în perspectiva sezonului de iarnă. Presupunem că teroarea rusă va fi îndreptată împotriva instalațiilor energetice până când, cu ajutorul partenerilor, vom fi în măsură să doborâm 100% din rachetele și dronele inamice', a afirmat Zelenski, care declarase anterior săptămâna aceasta că o a treia centrală electrică a fost lovită de atacurile aeriene rusești.

Primarul orașului Liov, din vestul Ucrainei, a declarat că ar fi nevoie de luni de zile pentru a repara stațiile electrice avariate.

Ucraina a doborât un total de 233 de drone de fabricație iraniană folosite de Rusia, dintre care 21 doar miercuri, a afirmat Zelenski.

Martori au declarat pentru Reuters că cinci drone au lovit joi dimineață orașul Nikolaev (Mikolaiv), în sud, dar încă nu se știe unde au explodat acestea și ce fel de pagube au făcut. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău