Drepturile omului, încălcate în izolatoarele de detenție

  • 26 Iunie 2014 15:14
Drepturile omului, încălcate în izolatoarele de detenție

Un raport al instituției avocaților parlamentari arată că în locurile de detenție din Republica Moldova continuă să fie încălcate drepturile omului.

Tortura și relele tratamente sunt înregistrate în izolatoarele de detenție, la fel ca și în internatele și spitalele de psihiatrie, iar în unele penitenciare, deținuții se află în condiții inumane și degradante. CEDO a condamnat Republica Moldova în trei cazuri, de la începutul acestui an, pentru  investigarea ineficientă a torturii și pentru condițiile de detenție inadecvate. 

Deși condițiile de detenție s-au îmbunătățit în unele penitenciare, altele, precum penitenciarul nr. 13 din Chișinău sau nr. 11 din Bălți, rămân improprii pentru deținerea persoanelor. Cele mai frecvente probleme țin de suprapopularea unor penitenciare, iluminarea și ventilarea insuficientă, hrană nesatisfăcătoare și condiții insalubre, arată raportul Centrului pentru Drepturile Omului.

În ceea ce privește tortura și relele tratamente, anul trecut au fost depuse peste 700 de sesizări la organele de drept. Dintre acestea, în jur de 50 de cazuri au fost deferite justiției, care a pronunțat hotărâri în privința a 89 de persoane. Doar 2 dintre ele au ajuns să își ispășească pedeapsa în închisoare, a subliniat avocatul parlamentar, Anatolie Munteanu.

De asemenea, în instituțiile de sănătate mintală, situația privind respectarea drepturilor omului rămâne critică, un exemplu fiind cazul unui grup de paciente care ar fi fost abuzate sexual într-o instituție din Bălți, arată raportul avocaților parlamentari.

Cazurile de rele tratamente sunt monitorizate și de organizațiile non-guvernamentale. Asociația Promo LEX reprezintă drepturile unor deținuți în instanță, potrivit juristului Pavel Postică.

În Republica Moldova funcționează Mecanismul Național de Prevenire a Torturii, prin care avocații parlamentari, alături de reprezentanți ai societății civile, au acces liber în locurile de detenție, unde pot face vizite inopinate. Dacă sunt constatate nereguli, avocații parlamentari vin cu recomandări sau emit acte de inițiere a unor investigații.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău