Drepturi egale pentru persoanele cu dizabilități

  • 20 Noiembrie 2013 14:38
Drepturi egale pentru persoanele cu dizabilități

Persoanele cu dizabilități trebuie să se bucure de drepturi egale cu ceilalți cetățeni, să fie integrate în societate și să ducă o viață normală, iar statul să asigure realizarea acestui deziderat.

Este opinia exprimată în cadrul unei conferințe internaționale, de mai mulți experți în domeniul protecției sociale, factori de decizie și reprezentanți ai societății civile din mai multe state din Parteneriatul Estic. Conferința a fost organizată de Asociația Keystone Moldova, care în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Familiei derulează un program de incluziune. 

12 experți în domeniul protecției sociale, reprezentanți ai factorilor de decizie și ai societății civile din Kîrgîzstan, Kazahstan, Armenia și Ucraina au întreprins mai multe vizite și au luat cunoștință cu modele de bune practici din Republica Moldova.  Ucraina, unde sunt înregistrate aproximativ 30 de mii de persoane cu dizabilități intelectuale, se află în urma Republicii Moldova la capitolul reformarea sistemului de asistență socială pentru această categorie de persoane, susține președinta Coaliției protecției drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale din Ucraina, Raisa Kravcenko.

”Am văzut exemple concrete când adulții și copii sunt luați din instituți și integrați în societate, ceea ce ne-a impresionat. În Ucraina din păcate există o mare discrepanță între angajamentele făcute de autorități și ceea ce se întâmplă în realitate” a declarat Raisa Kravcenko.

Din anul 2008, de când Asociația Keystone a început implementarea programului de incluziune socială în Republica Moldova, au fost dezvoltate peste o sută de servicii noi cum ar fi acordarea de sprijin psihosocial familiilor, crearea echipelor  mobile, servicii de plasament familial, educație incluzivă, crearea unor locuințe protejate.  

Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități , a cărui obiectiv este promovarea, protejarea, și asigurarea exercitării depline și egale de către toate persoanele cu dizabilități a drepturilor și libertăților  fundamentale ale omului,  a fost ratificată de către Republica Moldova în iulie 2010.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău