Dreptul la sănătate reproductivă nu e garantat tuturor persoanelor din Moldova, raport CIN

  • 16 Iunie 2021 15:06
Dreptul la sănătate reproductivă nu e garantat tuturor persoanelor din Moldova, raport CIN

Dreptul la sănătate reproductivă nu e garantat tuturor persoanelor din Moldova. Statul nu respectă prevederile articolelor din Cartea socială europeană care garantează tuturor persoanelor din Republica Moldova dreptul la protecția sănătății, articole pe care Republica Moldova le-a ratificat și asupra cărora și-a asumat obligații. În ceea ce privește respectarea dreptului la sănătate reproductivă, femeile, în special cele cu dizablități, sunt grupurile sociale care se confruntă cu mai multe încălcări ale acestui drept. Asta arată un raport alternativ cu privire la implementarea de Republica Moldova a prevederilor Cărții sociale europene, realizat de Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare (CIN).

La o conferință de presă la IPN, Doina-Ioana Străisteanu, avocată, expertă în drepturile omului, a remarcat că, spre exemplu, un minor fără acordul părintelui sau a tutorelui nu poate accesa servicii sexuale reproductive atunci când are nevoie, inclusiv a  accesa informații cu privire la sănătatea reproductivă, contraceptivele disponibile etc. „În cazurile de viol sau abuz sexual, când o astfel de pastilă ar trebui să fie prescrisă fără multe discuții unei minore victime a infracțiunii, constatăm că nici în acest caz tânăra nu are acces la această pastilă fără acordul tutorelui. Asta pentru că în legislație este scris că acordul reprezentantului legal este obligatoriu în accesarea acestui serviciu. Practica o considerăm discriminatorie și propunem, recomandăm Guvernului să introducă modificări, astfel încât să permită tinerilor să numească un adult de încredere care să le permită să acceseze astfel de servicii și în care, respectiv, au încredere”, a spus Doina-Ioana Străisteanu.

 
Doina-Ioana Străisteanu a remarcat și faptul că pe piața farmaceutică din Republica Moldova nu sunt suficient de diverse contraceptivele moderne pentru femei. „Recomandăm Guvernului să intervină normativ în reglementarea pieței farmaceutice, ca să impună producătorii și importatorii de produse farmaceutice să asigure această diversitate”, a spus experta. Vorbind despre persoanele cu dizabilități, în opinia sa, un grup social extrem de discriminat în accesarea unor astfel de servicii, Doina-Ioana Străisteanu notează lipsa acomodării centrelor medicilor de familie care fie au rampe construite contrar standardelor prescrise, fie au o singură rampă care permite intrarea în centru, dar nu și ridicarea la etajul 2-3, unde de regulă se află cabinetele ginecologice. Autorii raportului indică asupra faptului că în multe centre lipsesc scaunele ginecologice acomodate pentru femeile cu dizabilități locomotorii, deși legea de mai mult de șase ani impune statul de a asigura acomodarea zonelor arhitecturale, cât și a serviciilor la nevoile persoanelor cu dizabilități. „Aici, recomandăm Republicii Moldova să intervină nu doar normativ, dar și să aloce suficiente resurse astfel ca aceste bariere urbanistice, inginerești și comunicative în accesarea serviciilor sexual-reproductive pentru acest grup social să fie lichidate”, a afirmat Doina-Ioana Străisteanu.

Cu referire la articolul Cărții sociale europene care garantează dreptul la asistență socială și medicală, autorii raportului mai constată că în Republica Moldova până în prezent nu există centre de urgență și nici un sistem de referire pentru cazurile de violență sexuală unde victimele abuzurilor sexuale să beneficieze de asistența socială și medicală necesară. „Nu avem aprobate procedurile standard de operare pentru referirea cazurilor de violență sexuală, anume acele proceduri care se referă la anchetă, asistență socială și medicală. Aici, recomandăm Guvernului să prioritizeze crearea acestor echipe direcționare, cu adaptarea procedurilor standard necesare, astfel ca victimele acestor infracțiuni să acceseze serviciile necesare”, a subliniat avocata.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău