Drapelul imperial al Rusiei a fost declarat extremist de justiția din Republica Moldova

  • 05 Aprilie 16:14
Drapelul imperial al Rusiei a fost declarat extremist de justiția din Republica Moldova

Drapelul imperial al Federației Ruse, utilizat tot mai des în ultimii ani de organizații naționaliste din Rusia, precum și în regiunile ocupate ale Ucrainei, a fost declarat extremist pe teritoriul Republicii Moldova printr-o decizie luată de Judecătoria Chișinău, la solicitarea Procuraturii Generale, a Ministerului Justiției și a Serviciului de Informații și Securitate.

Magistrații au admis pe 3 aprilie cererile autorităților și au constat „caracterul extremist al drapelului cu trei linii orizontale de culoare alb-galben-negru”.

Hotărârea este cu drept de apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 30 zile de la pronunțare.

Drapelul cu cele trei linii orizontale de culoare negru-galben alb a fost folosit ca steag național al Imperiului Rus în anii 1858-1896, pe timpul domniei lui Alexandru al II-lea. În prezent, aceste este promovat de Kremlin și Vladimir Putin în calitate de simbol al „Noii Rusii”, scrie anticoruptie.md. â

În anul 2014, drapelul a fost arborat la Donețk și Lugansk de armata de ocupație rusă, iar unele unități militare îl au și acum în dotare. Potrivit sursei, și la Comrat sunt utilizate astfel de steaguri în cadrul manifestațiilor pro-ruse.

Amintim că, în 2014, un deputat rus propunea revenirea la steagul imperial al Rusiei, din considerente că cel actual nu ar mai fi corespuns celor mai noi tendințe de „renaștere a țării”. Parlamentarul înregistrase atunci un proiect de lege în acest sens, care însă nu a trecut. Oficial, drapelul negru-galben alb inclus în prezent doar în drapelul regiunii Kursk din Rusia.

Menționăm că acesta nu este singurul simbol interzis în Moldova. În primăvara anului 2023, Parlamentul a votat, la propunea PAS, interzicerea panglicii Sfântul Gheorghe, dar și însemnele „V” și „Z” – utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina – interzise pe teritoriul Republicii Moldova. Persoanele care le utilizează vor fi sancționate.

Astfel, persoanele fizice care sfidează noua lege pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău