Dragoș Vicol: Favorizarea unui sau altui candidat nu cade sub incidența niciunui articol din codul serviciilor media audiovizuale

  • 11 Octombrie 2019 13:41
Dragoș Vicol: Favorizarea unui sau altui candidat nu cade sub incidența niciunui articol din codul serviciilor media audiovizuale

Majoritatea furnizorilor de servicii media favorizează anumiți candidați la funcția de primar, însă aceasta nu este considerată o încălcare de către autoritatea de reglementare în domeniul audiovizual. Până acum, Consiliul Audiovizualului a constatat că un singur post de televiziune nu a respectat legislația prin faptul că nu a asigurat dreptul la replică.

Subiectul a fost discutat în ședința comisiei pentru mass-media care i-a audiat astăzi pe șefii Consiliului Audiovizualului, relateză Radio Chișinău.

La Consiliul Audiovizualului au fost înregistrate două solicitări de monitorizare a furnizorilor de servicii media. Una a venit din partea a doi membri ai consiliului și se referă la principalul buletin de știri de la 11 posturi TV. Iar, altă cerere a fost făcută de către Centrul de Jurnalism Independent care semnalează că 90 la sută din televiziuni favorizează anumiți candidați.

Președintele CA, Dragoș Vicol, consideră, însă, că televiziunile care au admis astfel de încălcări nu pot fi sancționate în baza legislației audiovizuale.  

"Această favorizare, în opinia lor, a unui candidat sau altui, nu cade sub incidența niciunui articol din codul serviciilor media audiovizuale. Pentru noi este mult mai important să vedem care este conotația, dacă este prezentată a doua sursă, dacă sunt delimitate real opiniile de datele reale și așa mai departe", a spus Dragoș Vicol.

Această lacună legislativă lasă spațiu pentru manipularea opiniei publice, consideră deputatul Lilian Carp.

"Pentru noi sunt importante alte poziții, partea pozitivă și neutră. Se observă, 3-4 candidați, concurenți electorali la alegerile locale din municipiul Chișinău, totuși sunt prezentați într-o conotație pozitivă în timp ce alți candidați – doar într-o conotație neutră", a menționat Lilian Carp.

Consiliul Audiovizualului a început monitorizarea în data de 20 septembrie. Astfel, emisia a 6 furnizori de servicii media cu acoperire națională va urmărită nonstop. În cazul celorlalți, sunt monitorizate doar principalele buletine de știri. Decizia, totuși a fost criticată de către asociațiile de media.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău