DRAGOBETE 2016. Obiceiuri și tradiții de ziua îndrăgostiților la români

  • 24 Februarie 2016 09:25
DRAGOBETE 2016. Obiceiuri și tradiții de ziua îndrăgostiților la români

DRAGOBETE. Pe 24 februarie este marea sărbătoare a dragobetelor.

Superstițiile și credințele populare sunt cele mai puternice în această perioadă și deși trăim într-o lume a tehnologiei rapide, aceste superstiții nu au dispărut.

DRAGOBETE este un personaj care a fost preluat de la daci și ulterior transformat într-un protector al tinerilor și un patron al iubirii. Acesta era fiul babei Dochia și era un flăcău chipeș și iubăreț, ce seducea femeile ce îi ieșeau în cale.

În vremurile vechi, tinerii îmbrăcau cele mai frumoase haine pe care le aveau și se strângeau în păduri pentru a culege în buchete primele flori ale primăverii. Culesul florilor era urmat de un joc numit "zburătorit". La prânz, fetele porneau în fugă spre sat în timp ce băieții le fugăreau ca să le sărute. Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa ușor prinsă și avea loc sărutul ce era considerat logodna de la începutul relației.

Spre seară, logodna era anunțată în familie și membrilor comunității. Cei ce participau la sărbătoare erau considerați binecuvântați și erau feriți de boli. Fetele tinere trebuie să-și pună busuioc sfințit sub pernă în ajun de Dragobete. Acest busuioc le va ajuta să-și găsească ursitul mai ușor.

În ziua de 24 februarie, bărbații nu au voie să necăjească femeile sau să se certe cu ele, întrucât primăvara îi va aduce ghinion și un an neprielnic.

De dragobete nu ai voie să plângi. Tradiția spune că lacrimile ce curg în această zi aduc necazuri și supărări în următoarele luni.

SURSA: Romaniatv.net

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău