Doza booster a vaccinului Johnson&Johnson previne spitalizările în cazul infectării cu Omicron (studiu din Africa de Sud)

  • 30 Decembrie 2021 14:10
Doza booster a vaccinului Johnson&Johnson previne spitalizările în cazul infectării cu Omicron (studiu din Africa de Sud)

Doza booster a vaccinului monodoză anti-COVID-19 fabricat de Johnson&Johnson are o eficacitate de 84% în prevenirea spitalizărilor în cazul lucrătorilor sanitari din Africa de Sud infectați cu varianta Omicron, au precizat joi oamenii de știință, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Studiul, care conține date din lumea reală, dar nu a trecut prin procedura de evaluare peer-reviewed, a analizat efectele unei a doua doze de vaccin J&J, administrată unui număr de 69.092 de lucrători sanitari în perioada 15 noiembrie - 20 decembrie.

Administrarea doar a unei doze inițiale s-a dovedit a oferi o protecție cu mult redusă împotriva infecției cu Omicron, variantă care se transmite rapid în multe țări după ce a fost identificată pentru prima dată la sfârșitul lui noiembrie în Africa australă și Hong Kong.

Cu toate acestea, mai multe studii au arătat că o doză booster oferă protecție semnificativă împotriva unei forme severe de boală în urma infectării cu această variantă.

Studiul sud-african arată că eficacitatea vaccinului J&J în a preveni spitalizările a crescut de la 63% la scurt timp după administrarea boosterului la 84% 14 zile mai târziu. Eficacitatea a atins 85% după una până la două luni după administrarea rapelului.

''Ne oferă siguranța că vaccinurile anti-COVID-19 continuă să fie eficiente pentru scopul în care au fost produse, adică să protejeze oamenii împotriva formelor grave de boală și a decesului'', a spus Linda-Gail Bekker, cercetător asociat în cadrul studiului.

''Este încă o dovadă că nu am pierdut acel impact nici măcar în fața unei variante care a suferit mai multe mutații'', a spus ea.

Bekker a spus că juriul ''deliberează încă'' asupra problemei unor boostere suplimentare la vaccinul J&J.

''Ceea ce demonstrăm este că două doze restabilesc cu adevărat protecția totală și nu cred că puteam extrapola de aici că vom avea nevoie de o a treia sau a patra doză'', a mai spus acesta.

Cercetătorii au precizat că analiza lor prezintă mai multe limitări inclusiv perioadă scurtă de monitorizare - în medie de opt zile pentru lucrătorii sanitari ce au primit doza booster cu până la 13 zile în urmă sau de 32 de zile pentru cei care au primit boosterul în urmă cu una până la două luni - și care ar putea distorsiona eficacitatea per ansamblu a vaccinului.

Un alt studiu realizat luna aceasta în Africa de Sud a arătat că o primă rundă de inoculare cu două doze din serul anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech a fost mai puțin eficientă în Africa de Sud în ceea ce privește evitarea spitalizărilor în cazul persoanelor infectate după apariției variantei Omicron.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău