Au fost lansate volumele „Arhivele memoriei” la Biblioteca Națională

  • 29 Mai 2019 20:03
Au fost lansate volumele „Arhivele memoriei” la Biblioteca Națională

Cărțile au fost editate în cadrul programului de stat “Recuperarea și valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar comunist din RSS Moldovenească în perioada anilor 1940-1941, 1944-1953”, care s-a derulat pe parcursul a mai bine de doi ani.

În cadrul proiectului au fost adunate circa 500 de mărturii ale victimelor deportărilor staliniste, din diferite zone ale Republicii Moldova. La acest proiect au participat 20 de istorici de la universitățile și muzeele din R. Moldova.

Conducătorul proiectului, istoricul Anatol Petrencu, a subliniat necesitatea condamnării crimelor regimului comunist pentru societatea moldovenească: 

„„Cred că este o realizare. Dacă justiția nu le-a făcut dreptate acestor oameni, iată că memoria este pe post de justiție. Ceea ce am publicat noi este o dovadă că acești oameni nu au fost vinovați, au pătimit în zădar. Noi am vorbit de reabilitare, dar asta înseamnă că i-au tolerat, dar nu le-au restituit averile, nu le-au plătit compensații bănești pentru ce au pătimit, nu i-au tratat în spitale speciale cum a fost în cazul evreilor. Ar trebui să fie niște forțe politice care să aibă putere să condamne crimele comunismului.”

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău