Două zile pentru a se ajunge la un compromis asupra unui acord post-Brexit între Londra și Bruxelles

  • 06 Decembrie 2020 10:17
Două zile pentru a se ajunge la un compromis asupra unui acord post-Brexit între Londra și Bruxelles

Reprezentanții Marii Britanii și cei ai UE își reiau duminică negocierile la Bruxelles, pentru două zile cruciale, destinate să se ajungă la un compromis asupra unui acord post-Brexit, într-o nouă tentativă pentru a evita un eșec cu consecințe grele economice, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Acest "nou efort" a fost decis sâmbătă seara la cel mai înalt nivel de premierul britanic Boris Johnson și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după o suspendare a negocierilor timp de 24 de ore vineri, la capătul unei săptămâni fără rezultate la Londra.

Cei doi responsabili vor face un nou bilanț luni seara, sub presiunea tot mai intensă a calendarului privind încheierea unui eventual acord comercial, care va trebui ratificat de parlamentul britanic și de cel european înainte de a intra în vigoare 1 ianuarie.

Germania, care ocupă în prezent președinția UE, a salutat continuarea discuțiilor, amintind că ea nu va accepta un acord "cu orice preț".

Este un angajament destinat să asigure țările UE într-un moment în care tensiuni au apărut în această săptămână între cele 27 de state membre, unele manifestând temeri că UE ar putea să acorde concesii prea importante pentru a evita un "no deal", potrivit unor surse europene.

Cele 48 de ore se anunță cu risc înalt pentru că Boris Johnson și Ursula von der Leyen nu au putut decât să constate din nou sâmbătă seara "divergențele importante asupra a trei subiecte care blochează discuțiile încă din luna martie".

Acestea sunt garanțiile în materie de concurență cerute de UE în schimbul unui acces britanic fără cote și tarife la marea lor piață, modul de reglementare a litigiilor și pescuitul.

În pofida slabei ponderi economice, această ultimă problemă este hipersensibilă pentru unele state UE, în special Franța, care a amenințat cu veto acordul dacă acesta va leza drepturile pescarilor săi, liberi până în prezent să acceadă în apele britanice, în timp ce Londra intenționează să-și reia controlul asupra acestora.

"Cele trei subiecte sunt legate între ele prin firul roșu al suveranității britanice - 'take back control' al britanicilor - și cel al protecției intereselor europenilor", care refuză să vadă apărând o economie dereglementată la poarta lor, subliniază o sursă europeană.

Negociatorul european Michel Barnier s-a arătat prudent cu privire la reluarea convorbirilor. "Vom vedea dacă putem avans", a spus el într-un tweet.

În timp ce europenii afirmă că vor să ajungă la capăt în weekend, acest nou episod de 48 de ore nu pare să fie ultimul, dat fiind modul în care s-au desfășurat până acum negocierile.

Oricare ar fi rezultatul luni seara, viitoarea relație cu Londra urmează să fie în orice caz unul dintre subiectele fierbinți ale summitului european de joi și vineri la Bruxelles.

De la plecarea oficială a Regatului Unit, în 31 ianuarie 2020, Londra continuă să aplice regulile UE. Abia la sfârșitul acestei perioade de tranziție, în 31 decembrie, vor interveni ieșirea sa de pe piața unică și din uniunea vamală.

În absența unui acord, schimburile între Londra și UE se vor face de la 1 ianuarie potrivit doar regulilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), sinonime drepturilor vamale și cotelor, ceea ce face să crească riscul unui nou șoc economic în plus celui legat de pandemia de coronavirus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău