Două volume dedicate deportărilor, lansate pe 6 iulie

  • 10 Iunie 2014 10:33
Două volume dedicate deportărilor, lansate pe 6 iulie

Cele două volume dedicate deportărilor în masă din RSS Moldovenească, editate la inițiativa Serviciului de Stat Arhivă, cu sprijinul financiar al Guvernului, vor fi lansate la 6 iulie, zi in care în Basarabia este marcat cel de-al doilea val de deportări.

La adunarea materialelor și scrierea acestor volume istoricul Ion Varta și soția sa Tatiana au muncit timp de aproape patru ani.  

Deportările, alături de foametea organizată de regimul sovietic de ocupație au reprezentat cele mai tragice pagini din istoria poporului român, ne-a declarat istoricul Ion Varta, directorul Serviciului de Stat de Arhivă. Potrivit acestuia ambele volume„Deportările în masă din RSS Moldovenească din 13-16 iunie 1941” și „Deportările în masă din RSS Moldovenească din 5-9 iulie 1949, conțin peste o mie de pagini. Pentru că prezintă un interes vădit și pentru istoricii și cercetătorii de pe malul drept al Prutului, documentele au fost traduse în limba română. Potrivit lui Ion Varta, traducerea acestor documente a fost un act anevoios. 

Cărțile conțin și o parte dintre documente, din arhiva fostului KGB, publicate anterior. Însă cea mai mare parte  sunt materiale inedite. 

În total vor fi scoase de sub tipar cate  o sută de exemplare ale ambelor volume, care vor fi distribuite la cele mai importante biblioteci din Republica Moldova.

Vă amintim că în această săptămână se împlinesc 73 de ani de la primul val de deportări organizat de regimul sovietic. Aproximativ 25 de mii de persoane au fost deportate în noaptea de 12 spre 13 iunie, acesta fiind doar primul val de deportări din perioada sovietică. După valul de deportări din 1941 au urmat și altele, în special în 1949 și 1951, în urma cărora au avut de suferit alte aproape 40 de mii de persoane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău