Două treimi din centrul vechi al orașului Mosul, sub controlul forțelor irakiene

  • 25 Iunie 2017 19:47
Două treimi din centrul vechi al orașului Mosul, sub controlul forțelor irakiene

Forțele irakiene au recucerit de la jihadiști două treimi din centrul vechi al orașului Mosul, la o săptămână după lansarea unui asalt împotriva ultimei zone controlate de gruparea Statul Islamic (SI), a anunțat duminică un înalt responsabil militar, scrie Agerpres.

"Între 65% și 70% din centrul vechi a fost eliberat, mai rămâne de cucerit mai puțin de un kilometru pătrat", a declarat pentru AFP locotenent colonelul Salam al-Obeidi, de la serviciile de elită ale contraterorismului care coordonează asaltul. Oficialitatea irakiană a vorbit din interiorul centrului vechi distrus, la circa 50 de metri de ce a mai rămas din minaretul înclinat supranumit al-Hadba (Cocoșatul), distrus miercuri de gruparea teroristă sunită. Mai sunt doar "câteva sute de combatanți Daesh" în centrul vechi, a apreciat al-Obeidi. Străduțele înguste din centrul vechi, care adăpostește numeroase comori arhitecturale, erau pline de moloz și dărâmături.

Potrivit Reuters, locuitorii din Mosul au sărbătorit primul lor Eid el-Fitr, mare sărbătoare musulmană care marchează sfârșitul lunii sacre a Ramadanului, fără prezența jihadiștilor SI. Copiii s-au adunat în piețele din zona de est a orașului. Unii s-au dat în leagăn, alții s-au jucat cu puști și pistoale de jucărie, printre singurele jucării permise de militanții SI, după ce aceștia au preluat controlul asupra orașului, în iunie 2014.

Jihadiștii au impus o versiune extremă a islamului care asocia jucăriile cu chip — cum ar fi păpușile — cu idolatria. Ei i-au încurajat pe tineri să se antreneze cu arme și au modificat manualele școlare astfel încât acestea să reflecte ideologia militară. De exemplu, copiilor li se cerea să facă adunări cu bombe la exercițiile de matematică. Rugăciunile de Eid el-Fitr erau permise de SI, dar nu și festivitățile care au loc cu prilejul acestei sărbători.

Aproximativ 350 de luptători jihadiști, majoritatea dintre ei nefiind irakieni, mai apără pozițiile grupării în centrul vechi al Mosul, o zonă foarte populată, a anunțat duminică un general irakian care a adăugat că se așteaptă ca bătălia pentru Mosul — al doilea cel mai mare oraș din Irak, situat în nordul țării — să se încheie în câteva zile.

"Majoritatea morților sunt străini, majoritatea luptătorilor sunt străini, i-am văzut cum încercau să fugă trecând Tigrul", a declarat general maiorul Sami al-Arithi, comandantul Serviciului de Contraterorism (CTS). Unități de luptă americane antrenate în războiul urban deschid calea pe străduțele înguste ale centrului istoric al Mosul situat pe malul vestic al fluviului Tigru.

Peste 50.000 de civili, aproape jumătate din populația centrului vechi al Mosulului, sunt în continuare blocați în spatele liniilor Statului Islamic, ceea ce complică avansul trupelor, a declarat Arithi. Civilii sunt blocați în case vechi, aflate în ruină, în condiții îngrozitoare, cu puțină hrană, apă sau medicamente, potrivit mărturiilor persoanelor care au reușit să fugă.

Organizațiile care acordă ajutor civililor au declarat că Statul Islamic i-a împiedicat pe mulți să plece, folosindu-i ca scuturi umane. Sute de civili care încercau să fugă din centrul vechi al Mosulului au fost uciși în ultimele trei săptămâni.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău