Două partide solicită să fie organizate dezbateri asupra modificării sistemului de vot

  • 12 Iulie 2019 12:47
Două partide solicită să fie organizate dezbateri asupra modificării sistemului de vot

Partidul Democrația Acasă și Partidul Verde Ecologist cer majorității parlamentare să organizeze dezbateri publice pentru adoptarea unui sistem electoral „cu șanse egale pentru toți”. Reprezentanții celor două formațiuni susțin că Republica Moldova are nevoie de o legislație electorală „de durată”, care să nu fie modificată de fiecare dată când se schimbă puterea.

Vineri, 12 iulie, într-o conferință de presă al IPN, liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a declarat că în Moldova legea electorală este modificată frecvent și de fiecare dată „după bunul plac al celor care se află la guvernare”. În opinia sa, sunt necesare discuții pentru a vedea dacă sistemul mixt a fost unul bun pentru Republica Moldova. Dacă da – să fie menținut și îmbunătățit, dacă nu – să fie anulat.

„Noi nu optăm pentru un sistem sau altul. Vrem un sistem electoral cu șanse egale pentru toți”, a declarat Vasile Costiuc.

Ana Țurcan, vicepreședinte PDA, a remarcat că alegerile parlamentare din 24 februarie anul curent au arătat că în sistemului electoral mixt egalitatea de gen se respectă mai mult, femeile au avut mai multe posibilități de a candida. Totodată, unele partide politice au fost discriminate. Nu au avut acces egal în a-și promova platformele electorale în mass-media.

Președintele Partidului Verde Ecologist, Anatolie Prohnițchi, a optat pentru un prag de accedere în Parlament mult mai mic decât cel care este în prezent. Acest lucru ar permite ca în legislativ să intre mai multe forțe. Potrivit lui Anatolie Prohnițchi, în cadrul discuțiilor trebuie de atenționat asupra necesității menținerii certificatelor de integritate. La fel, sunt necesare prevederi stricte cu privire la publicitatea electorală, afișajul electoral etc.

Potrivit lui Vasile Fotescu, vicepreședinte al PEV, e necesar să fie oferite mai multe șanse de implicare tinerilor, ca aceștia să nu mai plece peste hotare. La fel, e timpul ca Republica Moldova să implementeze votul electronic pentru a facilita accesul la vot a unui număr mai mare de cetățeni, a mai spus Vasile Fotescu.

Alegerile parlamentare din 24 februarie anul curent s-au desfășurat în premieră în baza votului mixt. Noua majoritate parlamentară a votat la 11 iunie, în primă lectură, un proiect de lege de modificare a Codului Electoral, care prevede revenirea la sistemul electoral proporțional, anulat în vara anului 2017.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău