Două partide au cheltuit mai mult de jumătate din cele 9 milioane de lei în campania electorală

  • 22 Mai 2018 13:33
0%
00:00:00
00:00:00

Aproape 9 milioane de lei au cheltuit partidele politice în campania pentru alegerile locale noi care s-au desfășurat duminică în șapte localități, inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți. Peste jumătate din această sumă au cheltuit doi concurenți electorali: PSRM și Partidul Șor. Societatea civilă a atenționat însă că, de fapt, cheltuielile reale au fost mai mari.

Cele mai multe venituri și cheltuieli le-a raportat la Comisia Electorală Centrală Partidul Socialiștilor – 2,7 milioane de lei. Această formațiune a avut șase candidați, dar nu a obținut nici un mandat de primar. În schimb, candidatul său luptă în turul doi pentru șefia municipiului Chișinău.

Urmează la capitolul cheltuieli Partidul Șor cu 2,5 milioane de lei. Formațiunea a avut trei candidați, dar cel de la Chișinău a fost exclus din cursă pentru finanțare contrar legii. Formațiunea condusă de Ilan Șor a obținut un mandat de primar de comună.

Partidul Liberal a „investit” în singurul său candidat – la Chișinău – 1,6 milioane de lei.

Partidul Unității Naționale și Partidul Nostru au cheltuit în campanie peste 600 de mii de lei fiecare. PUN a avut doi candidați, dar nu a obținut nici un mandat, iar singurul candidat oficial al formațiunii conduse de Renato Usatîi a învins la alegerile de la Bălți.

Platforma Demnitate și Adevăr a cheltuit aproximativ 380 de mii pentru cei trei candidați pe care i-a avut la localele de duminică, iar liderul său Andrei Năstase a rămas în cursa pentru turul doi din Chișinău.

Partidul Democrat a înregistrat venituri și cheltuieli de aproximativ 70 de mii de lei pentru cei cinci candidați ai săi, învingând în patru comune.

Alte formațiuni au raportat cheltuieli mai mici, sau chiar deloc.

Amintim că Asociația Promo-Lex care a monitorizat campania electorală a avertizat că unii concurenți electorali nu au reflectat toate cheltuielile. În campania pentru Chișinău au existat mai multe sesizări în care a fost reclamată încălcarea de către unii concurenți electorali a legislației privind finanțarea, dar a fost exclus din cursă un singur candidat – Reghina Apostolova, din partea Partidului Șor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău