Două nave de război americane, în tranzit prin Strâmtoarea Taiwan

  • 28 August 2022 14:52
Două nave de război americane, în tranzit prin Strâmtoarea Taiwan

Două nave de război americane au intrat, în tranzit, în Strâmtoarea Taiwan, a anunțat duminică marina SUA, o premieră după manevrele chineze fără precedent din apropiere de insulă, relatează AFP.

Această trecere "demonstrează angajamentul SUA în favoarea unei regiuni indo-pacifice libere și deschise", se arată într-un comunicat al marinei americane, transmite AGERPRES.

Flota a 7-a americană a precizat că cele două crucișătoare, lansatoare de rachete, de clasă Ticonderoga - USS Antietam și USS Chancellorsville - au efectuat un tranzit "de rutină" în "apele unde libertatea de navigare și de survol se aplică în conformitate cu normele internaționale".

Ea a subliniat că cele două nave au folosit "un culoar al Strâmtorii Taiwan care se află dincolo de apele teritoriale ale oricărui stat de coastă", adăugând că armata americană își rezervă dreptul de "a opera peste tot unde permite dreptul internațional".

Flota a 7-a americană își are baza în Japonia și constituie un element esențial al prezenței navale a Washingtonului în Pacific.

Ministerul Apărării din Taiwan a precizat într-un scurt comunicat că cele două crucișătoare americane au traversat de la nord la sud Strâmtoarea Taiwan, fără a le numi.

La 12 august, Washingtonul și-a anunțat intenția de a-și întări legăturile comerciale cu Taiwanul și de a efectua noi treceri aerieni și maritime prin strâmtoare, ca răspuns la acțiunile "provocatoare" ale Chinei.

Kurt Campbell, coordonatorul Casei Albe pentru Asia-Pacific, a afirmat atunci că Beijingul s-a folosit de vizita recentă controversată a președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan în încercarea de a bulversa starea de fapt în privința situației din insulă.

China a folosit acest pretext pentru "a lansa o companie de presiune împotriva Taiwanului cu scopul de a schimba starea de fapt, punând în pericol pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan", lansând exerciții aeriene și maritime de mai multe zile în jurul insulei.

Nave și avioane americane vor efectua, de asemenea, noi treceri prin Strâmtoarea Taiwan "în următoarele săptămâni", a anunțat atunci Kurt Campbell.

Forțele americane "vor continua să zboare, să navigheze și să opereze peste tot unde permite dreptul internațional", a adăugat el, fără a preciza natura mișcărilor efectuate în strâmtoare sau calendarul lor.

Taiwanul trăiește sub amenințarea constantă a unei invazii a Beijingului, care consideră insula o parte a teritoriului său pe care o va recuceri într-o zi, chiar prin forță dacă va fi nevoie.

Beijingul critică orice acțiune diplomatică ce ar putea conferi o legitimitate Taiwanului și a reacționat cu o agresivitate tot mai mare la vizitele unor oficiali și politicieni occidentali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău