Două milioane de oameni au murit din cauza caniculei și a inundațiilor în ultimii 50 de ani. Dezastrele meteo au crescut de cinci ori

  • 01 Septembrie 2021 15:17
Două milioane de oameni au murit din cauza caniculei și a inundațiilor în ultimii 50 de ani. Dezastrele meteo au crescut de cinci ori

Numărul dezastrelor, precum inundații și valuri de caniculă, cauzate de schimbările climatice, a crescut de cinci ori în ultimii 50 de ani. Peste două milioane au murit în urma acestora, în timp ce valoarea totală a pagubelor a ajuns la 3,64 trilioane de dolari, scrie digi24.ro.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a analizat într-un raport 11.000 de dezastre care au avut loc în perioada 1979-2019, inclusiv catastrofe majore precum seceta severă din 1983 din Etiopia, care a dus la 300.000 de decese, și uraganul Katrina din 2005, care a fost cel mai costisitor, cu pagube de 163,61 miliarde de dolari, scrie sursa citată.

Raportul trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că numărul dezastrelor a crescut de aproape cinci ori din anii '70 până în ultimul deceniu și că fenomenele meteo extreme vor deveni tot mai frecvente din cauza încălzirii globale.

Costurile aferente evenimentelor au crescut, de asemenea, de la 175,4 miliarde de dolari în anii '70 până la 1,38 trilioane de dolari în anii 2010, când furtuni precum Harvey, Maria și Irma au făcut ravagii în Statele Unite.

„Pierderile economice sunt în creștere pe măsură ce expunerea crește", a subliniat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, scrie Agerpres.

Însă, în timp ce fenomenele extreme au devenit mai costisitoare și mai frecvente, numărul anual al persoanelor decedate a scăzut de la peste 50.000 în anii '70 la aproximativ 18.000 în anii 2010, ceea ce sugerează că o mai bună gestionare își arată roadele. „Sistemele îmbunătățite de avertizare timpurie împotriva riscurilor multiple au condus la o reducere semnificativă a mortalității'', a adăugat Taalas.

OMM speră că acest raport, care prezintă în detaliu situația defalcată pe regiuni, va fi folosit pentru a ajuta guvernele să dezvolte politici pentru a proteja mai bine populația.

Peste 91% dintre cele 2 milioane de decese au avut loc în țări în curs de dezvoltare, potrivit raportului, doar jumătate dintre cele 187 de țări și șase teritorii membre ale OMM dispun de sisteme de avertizare timpurie la riscuri multiple.

Totodată, agenția specializată a ONU a indicat că „lacunele severe'' la nivelul observațiilor meteorologice, existente cu precădere în Africa, reduce precizia sistemelor de avertizare timpurie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău