Două feriboturi noi ar putea transporta pasagerii și mărfurile peste râul Nistru

  • 04 Iunie 2021 17:21
Două feriboturi noi ar putea transporta pasagerii și mărfurile peste râul Nistru

Biroul politici de reintegrare propune sprijinirea a două proiecte, finanțate de partenerii externi, pentru cetățenii de pe malul stâng al Nistrului. Este vorba despre achiziționarea a două feriboturi pentru a asigura transportarea pe râul Nistru a locuitorilor și mărfurilor de primă necesitate. Iar celălalt proiect presupune reparația capitală a drumului național Chișinău-Tiraspol-Kuciurgan. Despre aceasta a anunțat viceprim-ministra Olga Cebotari, într-un briefing de presă, după întrevederea cu o delegație a mediatorilor și observatorilor formatului de negocieri „5+2”, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, transmite IPN.

Olga Cebotari a mai comunicat deschiderea autorităților constituționale de a prelungi după 1 iulie facilitățile oferite agenților economici din regiunea transnistreană la importul unor bunuri. Iar decizia de accedere în traficul rutier internațional doar a autovehiculelor cu plăci neutre și naționale va fi pusă în aplicare doar după 1 septembrie.

În contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, Olga Cebotari a făcut apel către toate forțele politice implicate să renunțe la abordări discriminatorii și de politizare exagerată, cu asigurarea egală și neîngrădită a exercitării dreptului electoral al tuturor cetățenilor de pe întreg teritoriul țării și de peste hotare.

În perioada 2-4 iunie curent, în Republica Moldova s-au aflat într-o vizită de lucru reprezentanți ai mediatorilor și observatorilor din formatul de negocieri „5+2”. Vizita a fost un bun prilej pentru a trece în revistă situația actuală în procesul de negocieri și de a examina perspectivele organizării unei viitoare runde a formatului 5+2 în semestrul II al anului curent.

S-a accentuat oportunitatea deschiderii discuțiilor pe coșul politic și instituțional, iar partenerii externi au reiterat reglementarea durabilă a conflictului transnistrean cu respectarea integrității teritoriale ale țării, în limitele hotarelor sale internaționale.

Pentru Chișinău, la etapa actuală rămân a fi prioritare: garantarea respectării drepturilor omului și asigurarea liberei circulații între cele două maluri ale Nistrului, protecția sănătății populației, combaterea eficientă a COVID-19 și imunizarea cetățenilor de pe ambele maluri, a mai spus viceprim-ministra.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău