Două expoziții specializate în domeniul construcțiilor și energiei verde, inaugurate astăzi la „Moldexpo”

  • 28 Martie 14:36
Două expoziții specializate în domeniul construcțiilor și energiei verde, inaugurate astăzi la „Moldexpo”

Tehnologii de ultimă generație pentru eficientizare energetică, utilaje și materiale de construcții după standardele europene sunt prezentate în cadrul celor două expoziții internaționale, inaugurate astăzi la Centrul Expozițional „Moldexpo”. Potrivit organizatorilor, expozițiile „Molconstruct” și „Moldenergy”, organizate cu sprijinul Uniunii Europene și la care participă 100 de companii din Rep. Moldova, România, Turcia, Polonia și Italia, promovează securitatea energetică diversificată și decarbonizarea, transmite Radio Chișinău.

Experiența celor doi ani de gestionare a crizei energetice obligă Rep. Moldova să diversifice sursele de energie și să pună accent pe decarbonizare. Astfel, cele două expoziții tematice vin cu soluții atât pentru agenții economici din domeniu, cât și pentru utilizatorii individuali, a spus șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Majeiks.

„Moldova a reușit eliminarea dependenței de aprovizionare cu gaze de la Gazprom și creșterea securității aprovizionării cu energie prin diversificarea surselor. A fost creat un mecanism de ajutor de succes pentru a ajuta consumatori vulnerabili de energie să-și plătească facturile în timpul crizei. A crescut concurența între participanții de pe piață ca parte a soluției anticriză. Toate aceste elemente de progres au fost realizare cu sprijinul UE”, a declarat Janis Majeiks.

Prin eficientizarea energetică a clădirilor, aplicarea normelor europene pe șantierele de construcție, va spori și integrarea în Uniunea Europeană, a declarat la conferința de inaugurare a celor două expoziții, ministrul Energiei, Victor Parlicov.

„Cea mai mare agendă pe care o realizăm acum ține de dimensiunea nu atât de securitate energetică, dar decarbonizare: reducerea emisiilor, și ea începe cu eficientizarea consumului de energie. Totodată, noi deja ne confruntăm cu faptul că sunt foarte puține companii care în Rep. Moldova poate lucra la standardele europene, după condițiile legislației UE, cu materiale fabricate europene, cu proiectări, or aici vom ajunge”, a spus Victor Parlicov.

Pentru a înțelege mai bine impedimentele în implementarea politicilor verzi pe piața energetică, dar și pe cea a construcțiilor, expozițiile oferă o platformă de comunicare între firme din cinci țări, a subliniat directorul Centrului pentru Eficientizare Energetică, Ion Muntean.

„Pentru noi această expoziție mai este și o platformă de a clarifica care ar fi impedimentele și obstacolele pe care le întâmpină companiile pentru a optimiza procesele în așa fel încât de la etapa de idei de proiect până la realizarea să parcurgem un timp cât se poate de scurt, fără ca să fie afectat cumva calitatea proiectelor, calitatea lucrărilor care urmează să fie realizate”, a spus Ion Muntean.

Expozițiile „Molconstruct” și „Moldenergy” sunt deschise la Centrul „Moldexpo” până duminică, 31 martie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău