Două decenii de când România a devenit membru NATO. Klaus Iohannis: Aderarea la Alianță a marcat reintegrarea României în familia transatlantică
-
29 Martie 11:32
NATO este cea mai importantă și puternică organizație politică și de securitate din istorie, iar relevanța sa este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm, a transmis, vineri, președintele Klaus Iohannis, la celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.
“Cu două decenii în urmă, ceremonia depunerii instrumentului de ratificare, la Washington, și apoi arborarea drapelului național la sediul NATO de la Bruxelles au marcat fără echivoc reintegrarea României în familia transatlantică, de care țara noastră este legată prin atașamentul ferm față de valorile care stau la baza Alianței: democrația, libertățile individuale, respectarea drepturilor omului și a statului de drept”, a remarcat președintele Iohannis, scrie Calea Europeană.
În cei 20 de ani de la aderarea României, “numărul crizelor internaționale de securitate s-a înmulțit semnificativ, culminând cu războiul de agresiune ilegal, ilegitim și neprovocat al Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a subliniat șeful statului, într-un mesaj transmis de Palatul Cotroceni.
Iohannis, candidat pentru funcția de secretar general al NATO, a amintit că din 2004 țara noastră a contribuit la toate eforturile Alianței de asigurare a securității și a prosperității statelor membre.
“Pentru România, apartenența la NATO, la Uniunea Europeană și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă pilonii apărării și ai dezvoltării noastre economice”, a spus el.
Potrivit lui Iohannis, aniversarea marchează și “rolul important pe care România l-a avut în consolidarea securității și promovarea stabilității ca membru al NATO”.
“Țara noastră a demonstrat că este un partener esențial în dezvoltarea eforturilor de descurajare și apărare ale Alianței pe Flancul Estic, inclusiv prin operaționalizarea scutului antirachetă de la Deveselu și prin întărirea, alături de aliații din NATO, a securității la Marea Neagră”, a mai spus Klaus Iohannis.
De-a lungul timpului, a arătat el, România și-a dovedit “statutul de important furnizor de securitate la nivel regional și euroatlantic, contribuind la un număr semnificativ de misiuni și operațiuni NATO”.
“Astăzi, gândurile noastre se îndreaptă cu recunoștință către cei care au făcut sacrificiul suprem, apărând valorile care definesc Alianța. Le aducem un omagiu celor care au căzut la datorie pentru securitate, pace și protejarea democrației”, a mai punctat președintele.
Liderul de la Cotroceni a evocat angajamentul României, “continuu, susținut și dedicat”, care “subliniază convingerea fermă că unitatea, solidaritatea și cooperarea sunt esențiale pentru a contracara amenințările și provocările severe de securitate cu care ne confruntăm în prezent”.
“România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO, astfel încât Alianța să devină mai puternică, mai rezilientă și mai bine pregătită pentru viitor”, a mai completat Iohannis.
România celebrează vineri, 29 martie, 20 ani de la aderarea sa la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, alianța politico-militară care aniversează la 4 aprilie 75 ani de la înființare și de la debutul construcției unității transatlantice. Aniversată, potrivit legislației naționale, în prima duminică a lunii aprilie din fiecare an, apartenența României la umbrela de securitate euro-atlantică a devenit realitate la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de ratificare la depozitarul Tratatului Nord-Atlantic – Guvernul Statelor Unite -, iar la 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia de arborare a drapelului României la sediul NATO, alături de cele ale altor șase state din regiunea Europei de Est – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. De atunci, doar alte șase state au mai aderat la Alianță, Albania și Croația în 2009, Muntenegru în 2017, Macedonia de Nord în 2020, Finlanda în 2023 și Suedia în 2024.