Două comisii speciale vor fi create în Parlament în contextul scumpirilor

  • 01 Iunie 2022 13:00
Două comisii speciale vor fi create în Parlament în contextul scumpirilor

În Parlament vor fi create două comisii speciale care vor examina eficiența reglementărilor în sectorul produselor petroliere și măsurile aplicate în ultimul an și jumătate în vederea controlului inflației și al politicii monetare. Decizia a fost aprobată de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, dând astfel curs unor recomandări ale Consiliului Suprem de Securitate, făcute săptămâna trecută. Deputații din opoziție consideră că formarea celor două comisii speciale este întârziată. 

Comisiile speciale sunt create în situația în care, în ultimele șase luni, prețurile la benzină s-au majorat cu peste 56%, la motorină – cu peste 61 la sută, iar rata anuală a inflației a crescut de la circa 14%, la finele anului trecut, până la peste 27% – în prezent.

În afară de experți și specialiști în domeniu, în cadrul celor două comisii ar urma să fie audiați factorii decizionali, inclusiv Guvernul, potrivit deputatului PAS, Dumitru Aliaba.

Dumitru Alaiba: „Putem să audiem și să discutăm, să intervievăm pe platforma acestor comisii speciale pe cine dorim, pe cine considerăm necesar pentru a ne forma o opinie...” / Oleg Reidman: „...Controlul inflației este una, dar guvernul, ministerul economiei, cel al finanțelor – sunt tot participanți în proces.” / Dumitru Alaiba: „Putem să-i intervievăm, desigur, dar asta deja la organizarea comisiei.”

Opoziția consideră că formarea acestor comisii a întârziat cu circa patru luni. Deputatul socialist Petru Burduja a amintit în timpul dezbaterilor că nu poate susține crearea acestor comisii în condițiile în care opoziția a cerut și insistă pe demiterea guvernatorului BNM și lichidarea ANRE.

Petru Burduja: „Noi, ca fracțiune parlamentară avem un proiect de hotărâre prin care solicităm demisia guvernatorului. În acest fel, nu înțelegem pentru ce trebuie comisia asta. De dragul comisiei?” /Dumitru Alaiba: „Nu-i de dragul comisiei...” / Petru Burduja: „Noi am rugat și atunci să fie atras și Guvernul pe platformă, să înțelegem ce s-a întâmplat. O bună parte a problemei noi o cunoaștem. Sunt și unele decizii întârziate, unele inexistente.”

Cele două comisii ar urma să realizeze audierile în următoarele două săptămâni.

Banca Centrală a Moldovei a anunțat recent că rata inflației va continua să crească și ar putea depăși chiar și 30%, dar va descrește către sfârșitul anului. Totodată, tendințele pe piața internaționale indică, în continuare, o creștere constantă a prețurilor la petrol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
22,18
Câțiva nori
Umiditate:35 %
Vint:1,54 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău