Două cauze penale în care e vizat Vladimir Plahotniuc au fost conexate. Ce spune Procuratura

  • 22 Ianuarie 14:19
Două cauze penale în care e vizat Vladimir Plahotniuc au fost conexate. Ce spune Procuratura

O cauză penală în care este învinuit fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a fost conexată la o altă cauză aflată pe rolul instanței din anul 2021, în care șapte persoane au statut de inculpat, acuzate în dosarul denumit generic ,,frauda bancară”. O decizie în acest sens a fost emisă de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, care a admis cererea apărării lui Plahotniuc, transmite IPN.

Procuratura Anticorupție menționează că a pledat împotriva conexării, argumentul de bază fiind tergiversarea examinării cauzei.

„Și anume, luând în considerare lipsa temeiurilor legale de indivizibilitate sau conexitate a cauzelor penale menționate supra, precum și etapele de desfășurare a ședințelor de judecată diferite (primul fiind la etapa cercetării judecătorești, iar celălalt la etapa inițială), fapte și perioade distincte de incriminare a acțiunilor inculpaților și proceduri aplicabile în condiții speciale, ce impunea examinarea cauzelor penale respective în mod separat”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Încheierea respectivă poate fi contestată doar odată cu fondul cauzei, iar argumentele instanței vor fi cunoscute odată cu înmânarea încheierii motivate.

Următoarea ședință de judecată pe caz este fixată pe 14 februarie 2024, ora 12.00.

Recent procurorii anticorupție au anunțat că, împreună cu angajații Poliției Naționale a Franței, au efectuat percheziții pe teritoriul francez la câteva bunuri imobile care ar aparține lui Vlad Plahotniuc. Ca urmare, au fost ridicate mijloace financiare în sumă de 92 de mii de euro și 3 mii de franci elvețieni, urmând a fi stabilită originea banilor, cu ulterioara aplicare a sechestrului. La fel, a fost pus sechestru pe un apartament și două vile din Franța, iar procurorii vor cere în instanță confiscarea acestora. Din informațiile pe care le dețin organele de drept, fostul lider al PDM s-ar afla în Cipru de Nord.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău