Două cărți despre Mănăstirea Japca au fost lansate la Biblioteca Națională

  • 21 Noiembrie 2020 10:30
Două cărți despre Mănăstirea Japca au fost lansate la Biblioteca Națională

O lucrare ce prezintă catalogul cărților rămase la Mănăstirea Japca – unicul lăcaș monahal din Republica Moldova care a rezistat în perioada sovietică – a fost lansată la Biblioteca Națională.

Semnată de doctorul habilitat în istorie Igor Cereteu și preotul Octavian Moșin, cartea „Biblioteca mănăstirii Japca. Catalogul cărților și însemnărilor manuscrise” propune cititorilor descrierea unor cărți vechi, de patrimoniu, cu multei lustrații și poze.

Potrivit lui Igor Cereteu, este pentru prima dată când cercetătorii au obținut acces la aceste cărți. Pe lângă valoarea lor de patrimoniu, volumele păstrate conțin multe însemnări care contribuie la stabilirea unor noi date privind istoria ținutului nostru, afirmă Igor Cereteu.

Ideea de a elabora un catalog al cărților bisericești de la mănăstirea Japca a apărut de mult timp, mai ales că acesta este unicu lașezământ monahal din Republica Moldova care nu a fost închis în perioada sovietică. Am crezut, împreună cu părintele OctavianMoșin, doctor în istorie, că acolo vom găsi mai multe documente vechi.

Anul trecut, în sfârșit, am reușit să obținem permisiunea de a cerceta biblioteca Mănăstirii Japca și am reușit să găsim multe din valorile pe care le-a deținut mănăstirea în deceniile trecute. Totuși, nu am găsit atât de multe cărți, precum ne așteptam. Au dispărut și documentele vechi, pe care le atestăm în vechile scrieri istorice, consemnate și în perioada interbelică. Aceasta se explică, probabil, prin faptul că lăcașul sfânt a avut de trecut prin mai multe incendii. Totuși, am găsit mai multe volume valoroase », a menționat cercetătorul Igor Cereteu

O altă carte despre Mănăstirea Japca, a doctorului în istorie Ion Valeriu Xenofontov, cu titlul Mănăstirea Japca. Istorie și spriritualitate”, ediția a doua, revăzută, a fost lansată de asemenea, în cadrul aceluiași eveniment.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău