Două avioane americane invizibile au aterizat în Polonia

  • 31 August 2015 13:27
Două avioane americane invizibile au aterizat în Polonia

Două avioane americane 'invizibile' F-22 Raptor au aterizat luni la o bază militară din Polonia, în cadrul Inițiativei de Reasigurare Europeană (ERI), după anunțul făcut săptămâna trecută de Pentagon privind desfășurarea 'în foarte scurt' a unor astfel de aparate în Europa, scrie Agerpres.Avioanele au decolat de la baza Spangdahlem, din Germania,…

Două avioane americane 'invizibile' F-22 Raptor au aterizat luni la o bază militară din Polonia, în cadrul Inițiativei de Reasigurare Europeană (ERI), după anunțul făcut săptămâna trecută de Pentagon privind desfășurarea 'în foarte scurt' a unor astfel de aparate în Europa, scrie Agerpres.

Avioanele au decolat de la baza Spangdahlem, din Germania, și au aterizat la cea de la Lask, din centrul Poloniei, pentru exerciții comune cu aparatele F-16 ale armatei poloneze.

'Anunțăm că vom desfășura foarte curând avioane F-22 pentru a sprijini cerințele de luptă și de comandă și în cadrul Inițiativei de Reasigurare Europeană', anunța luni, 24 august, șefa forțelor aeriene americane, Deborah James.

'Aceste desfășurări ne permit să ne antrenăm și să operăm împreună cu aliații noștri, să câștigăm mai multă experiență pe terenul european', a explicat ea, fără a preciza în acel moment numărul aparatelor, data sau locul desfășurării lor.

Măsura este menită să liniștească îngrijorările în creștere ale unor aliați estici din cadrul NATO cu privire la o eventuală agresiune militară din partea Rusiei.

Inițiativa de Reasigurare Europeană, lansată de președintele american Barack Obama în iunie 2014 la Varșovia, conține măsuri pentru consolidarea apărării statelor aliate și partenere din flancul estic al NATO, precum și sporirea prezenței militare americane în această regiune.

F-22 este un avion de luptă ultramodern, conceput pentru misiuni de distrugere a aparatelor inamice înainte ca acestea să-l poată detecta, dar poate fi folosit și pentru atacuri împotriva unor ținte la sol.

Declarat operațional în 2005, avionul F-22 a fost utilizat pentru prima dată în luptă în septembrie 2014, în cadrul loviturilor aeriene împotriva organizației Statul Islamic, în Irak și în Siria.

Forțele aeriene americane au în dotare circa 180 de astfel de avioane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău