Două acorduri între Republica Moldova și Uniunea Europeană au fost ratificate de Parlament. Legislația fiscală și cea vamală a fost armonizată cu cea a spațiului comunitar

  • 11 Mai 2023 14:25
Două acorduri între Republica Moldova și Uniunea Europeană au fost ratificate de Parlament. Legislația fiscală și cea vamală a fost armonizată cu cea a spațiului comunitar

Parlamentul a ratificat astăzi, în prima și a doua lectură, două acorduri între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Tratatele, semnate la Bruxelles la 7 februarie a.c.,  prevăd armonizarea legislației R.Moldova în domeniul fiscal și vamal cu cea a Uniunii Europene, transmite Radio Chișinău.

Unul din cele două acorduri ratificate de către Parlamentul de la Chișinău, cel cu privire la Programul ”Fiscalis”, prevede armonizarea sistemului fiscal din Rep. Moldova cu standardele europene, prin cooperarea cu administrațiile fiscale ale statelor membre ale UE. Programul „Fiscalis” ar urma să contribuie mai eficient la colectarea impozitelor și la combaterea evaziunii fiscale, a menționat în plenul Parlamentului secretarul de stat la ministerul Finanțelor, Ion Gumene.

”Instituirea unor sisteme informatice mai bune și mai conectate între ele, schimbul de bune practici, instituirea unor acțiuni comune de gestionare a riscurilor și audite, simularea competitivității. Pachetul financiare pentru implementarea Programului în perioada 2021-2027 este de 269 de milioane de euro pentru toâi participanții la program”, a spus Ion Gumene.

Celălalt acord între Rep. Moldova și Uniunea Europeană ratificat de deputați în ședința de astăzi în două lecturi se referă la cooperarea și ajustarea la standardele europene în domeniul vamal. Participarea la Programul european ”Vama” prevede cooperarea autorităților naționale din domeniul de resort cu autoritățile vamale din statele membre ale UE și asigurarea securității economice, facilitând, totodată, creșterea comerțului internațional, a precizat Secretarul de Stat, Ion Gumene.

”Pachetul financiar pentru implementarea Programului pentru perioada 2021-2027 este de 950 milioane de euro pentru toate țările participante. Conectarea la noul sistem computerizat de tranzit începând cu anul 2023 costă circa 250 de mii de euro, de care noi vom beneficia. Scopul final al acestui Acord este armonizarea sistemului vamal al Rep. Moldova la standardele UE pentru a asigura securitatea economică a statelor părți, a răspunde la amenințările de securitate și criminalității transfrontaliere facilitând totodată creșterea comerțului internațiobnal”, a precizat Ion Gumene.

Rep. Moldova va putea accesa fonduri sub formă de granturi, iar contribuția anuală a țării noastre la aceste două programe va fi de 20 de mii de euro.

În iunie 2023, Rep. Moldova a obținut statutul de țară candidată la Uniunea Europeană. Pentru deschiderea negocierilor de aderare, și integrarea propriu-zisă, țara noastră trebuie să implementeze o serie de reforme și să-și ajusteze cadrul legislativ la standardele comunitare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,09 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău