Dosarul „cămășii cu altiță” în Patrimoniul Cultural UNESCO, promovat de Ambasadorul Daniel Ioniță și Igor Șarov

  • 15 Februarie 2019 11:46
Dosarul „cămășii cu altiță” în Patrimoniul Cultural UNESCO, promovat de Ambasadorul Daniel Ioniță și Igor Șarov

Secretarul general de stat Igor Șarov a avut vineri, 16 februarie, o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță. Discuțiile celor doi oficiali s-au axat pe aprofundarea cooperării bilaterale în domeniile gestionate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Un subiect important al discuțiilor a vizat promovarea dosarului transnațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pentru nominalizarea în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. În context, părțile au convenit să se implice și să susțină activitățile menite să faciliteze înscriere cămășii cu altiță, piesă reprezentativă a portului tradițional românesc, purtătoare de valoare universală, pe Lista UNESCO. 

Alte aspecte abordate în cadrul întrevederii s-au referit la colaborarea în cadrul ediției 2019 a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”; continuarea lucrărilor de construcție a edificiului Teatrului Republican-Dramatic ,,B.P. Hașdeu” din Cahul;intensificarea proiectelor educaționale ș.a.

La final, părțile au convenit asupra reactualizării bazei juridice care reglementează cooperarea bilaterală a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării cu autoritățile de resort din România. În acest sens, a fost discutată necesitatea semnării unui Program de cooperare cu Ministerul Cercetării și Inovării; încheierea unui Acord de cooperare cu Ministerul Tineretului și Sportului, dar și reactualizarea Protocolului de colaborare cu Ministerul Educației Naționale pentru anul academic 2019-2020.

Republica Moldova și România au promovat deja trei dosare transnaționale în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității: ,,Colindatul în ceată bărbătească” (2013), ,,Tehnici tradiționale de realizare a scoarței” (2016), „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie” (2017).

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău