Dosarul Wuhan. Neobișnuitele focare de gripă din China și posibila legătură cu pandemia de coronavirus (documente confidențiale obținute de CNN)

  • 01 Decembrie 2020 19:11
Dosarul Wuhan. Neobișnuitele focare de gripă din China și posibila legătură cu pandemia de coronavirus (documente confidențiale obținute de CNN)

La un an de la confirmarea oficială a primului caz de coronavirus din lume, în 1 decembrie 2019, documente confidențiale obținute de CNN dezvăluie haosul care domnea în Wuhan, raportările oficiale mai optimiste decât numărul real al cazurilor și o serie de erori care par să fi contribuit la răspândirea pandemiei. Documentele vorbesc și despre o creștere cu totul ieșită din comun a numărului de cazuri de gripă în mai multe orașe din provincia Hubei, inclusiv Wuhan, scrie DIGI24.ro.

La 1 decembrie 2019 era înregistrat primul caz de coronavirus în Wuhan, China. Autoritățile chineze au susținut, de atunci și până în prezent, că au controlat riguros răspândirea virusului și că au publicat în mod transparent datele privind pandemia, potriit sursei citate

Totuși, 117 pagini de documente scurse de la Centrul Provincial Hubei pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, obțiute și verificate de CNN, dezvăluie că lucrurile nu au stat așa.

Documentele relevă, de asemenea, o creștere de 20 de ori a cazurilor de gripă înregistrate într-o săptămână, la începutul lunii decembrie, în provincia Hubei.

Creșterea, care a avut loc în săptămâna care a început pe 2 decembrie, a fost de aproximativ 2.059% față de aceeași săptămână a anului precedent, potrivit datelor documentelor.

Focarul din acea săptămână nu s-a resimțit cel mai grav în Wuhan - epicentrul pandemiei de coronavirus - ci în orașele din apropiere, Yichang, cu 6.135 de cazuri, și Xianning, cu 2.148 de cazuri. Wuhan a fost al treilea cel mai grav afectat, cu 2.032 de cazuri noi în acea săptămână.

Datele publice arată o creștere la nivel național a cazurilor de gripă în decembrie 2019. Experții spun că această creștere ar fi complicat sarcina oficialilor aflați în căutarea unor noi virusuri periculoase.

Deși amploarea focarului de gripă din Hubei nu a fost raportată public, experții spun că este dificil să tragă concluzii în ceea ce privește prevalența potențială a cazurilor de COVID-19 nedetectate anterior.

Documentele arată că testele făcute pe pacienții cu gripă au avut un număr mare de rezultate necunoscute. Dar acest lucru nu indică neapărat că rezultatele necunoscute ale testelor erau de fapt cazuri de coronavirus nedetectate.

„Au testat doar ceea ce cunoșteau, acest coronavirus era o necunoscută, a spus dr. Amesh Adalja de la Centrul Johns Hopkins pentru Siguranța Sănătății. El adaugă că un astfel de lucru nu ar fi neobișnuit nici în alte părți ale lumii.

„Căutăm suspecții obișnuiți. Căutăm întotdeauna caii, dar niciodată zebrele”, explică el.

Centrul pentru Controlul Bolilor din Wuhan a făcut ulterior cercetări retrospective asupra cazurilor de gripă înregistrate în regiune încă din octombrie 2019 în două spitale din Wuhan, în încercarea de a căuta urme de coronavirus. Dar, potrivit unui studiu publicat în revista Nature, aceștia nu au reușit să detecteze mostre ale virusului mai vechi de ianuarie 2020. Astfel de studii nu au fost încă efectuate în alte orașe din Hubei.

Pe de altă partă, creșterea numărului de cazuri de gripă ar fi ar fi putut ajuta la răspândirea neintenționată a coronavirusului, a spus Yanzhong Huang, cercetător la Council on Foreign Relations.

„Acei oameni mergeau să se trateze în spitale, crescând șansele de infectare cu COVID acolo”, a spus el.

Datele privind epidemia de gripă arată că focarul cel mai mare a fost în Yichang. Deși nu există dovezi că ar exista o legătură între aceasta și apariția SARS-CoV 2, datele care indică un focar asemănător gripei în mai multe orașe din Hubei vor fi probabil de interes pentru cei care cercetează originea coronavirusului.

Guvernul chinez a spus că pandemia a pornit din piața de pește Huanan din Wuhan, unde era vândută carne de animale sălbatice exotice. Dar această afirmație a fost cel puțin parțial contestată de un studiu Lancet efectuat pe primii pacienți din decembrie, care a stabilit că o treime din cei 41 de infectați în luna respectivă nu aveau nicio legătură directă cu piața respectivă.

Orașul Yichang, aflat la 320 de kilometri vest de Wuhan, a fost cel mai puternic afectat de epidemia de gripă, cu aproape trei ori mai multe cazuri decât Wuhan în săptămâna începând cu 2 decembrie 2019.

Andrew Mertha, expert în probleme legate de China la Universitatea Johns Hopkins, a spus că epidemia din Yichang, deși nu este conectată cu COVID-19 în documente, ar putea deschide totuși noi teorii despre locul din care a pornit virusul.

„Această mare creștere înseamnă că trebuie să se fi întâmplat ceva”, a spus el.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău