Dosarul privind trucarea licitațiilor publice, deferit justiției. Ce pedepse riscă cei implicați

  • 06 Iunie 2018 12:50
Dosarul privind trucarea licitațiilor publice, deferit justiției. Ce pedepse riscă cei implicați

Procuratura Anticorupție anunță despre transmiterea spre examinare în instanța de judecată a unui dosar în privința a 5 antreprenori, învinuiți de corupere activă și abuz de serviciu, fiind implicați în trucarea unor licitații publice.

Potrivit unui comunicat, Fondul Ecologic Național din cadrul Ministerului Mediului finanța proiecte ale administrației publice locale pentru achiziționarea lucrărilor de aprovizionare cu apă a diferitor localități din raionul Strășeni. Ulterior, primăriile care au beneficiat de finanțare au organizat licitații publice pentru efectuarea lucrărilor sau procurarea obiectelor, iar resursele financiare erau alocate de către Ministerul Finanțelor și, parțial, de administrația publică locală.

Astfel, un agent economic, proprietar al mai multor societăți comerciale, gestionate de rudele și prietenii acestuia, i-a determinat pe ultimii să participe la licitațiile organizate de primăriile beneficiare ale lucrărilor de apeduct, asigurând astfel numărul necesar de participanți pentru validarea desfășurării licitației. În continuare, prin înțelegere prealabilă cu primarii localităților beneficiare, agentul economic câștiga licitația, deși conform legislației se desemnează câștigătoare oferta cu cel mai mic preț.

După desfășurarea mai multor licitații cu încălcări, anulate de către Agenția de Achiziții Publice, antreprenorul, prin intermediul unei firme gestionate de soția sa, a fost desemnat câștigător și a semnat un contract de antrepriză pentru efectuarea lucrărilor de canalizare într-o comună din Strășeni, la un preț de aproape 18 milioane de lei, deși oferta cea mai mică plasată de o altă societate comercială constituia circa 11, 317 milioane de lei. „Diferența de bani între oferta desemnată câștigătoare și cea mai mică ofertă este de 6 628 956,7 lei, ceea ce reprezintă, conform legislației penale, daune în proporții deosebit de mari cauzate bugetului de stat, în special instituțiilor care gestionează cheltuirea banilor publici – Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor, acțiuni calificate drept urmări grave”, se precizează în comunicat. 

În cadrul urmăririi penale, învinuiții au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, iar dacă instanța îi va găsi vinovați, agentul economic respectiv, aflat la moment în arest la domiciliu, riscă o pedeapsă de la 6 la 12 ani de închisoare, iar coparticipanții pot fi impuși la achitarea unei amenzi de la 650-1150 unități convenționale sau închisoare de până la 3 ani.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat au fost aplicate sechestre pe bunuri deținute de agentul economic, în valoare totală de peste 3,662 milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău