Dosarul penal în care este vizată fosta notara lui Plahotniuc, Olga Bondarciuc, a fost trimis în judecată

  • 21 Octombrie 2022 09:35
Dosarul penal în care este vizată fosta notara lui Plahotniuc, Olga Bondarciuc, a fost trimis în judecată

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a trimis în judecată dosarul penal de învinuire a unui notar extrădat Chișinăului din Belgia, în iulie curent.

Este vorba despre fosta notară a lui Vlad Plahotniuc, Olga Bondarciuc care este învinuită pe două capete. Primul vizează infracțiunea de fals în acte publice, în interesul unei organizații criminale. Al doilea capăt de acuzare ține de prezentarea, cu bună știință a declaraților mincinoase în calitatea lui de martor în cadrul unui proces penal, legate de săvârșirea unei infracțiuni deosebit de grave. Potrivit legii, prima infracțiune se pedepsește cu amendă între 1350 la 2350 unități convenționale sau cu închisoare de la 1 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani; iar a doua prevede o amendă între 550 la 1150 unități convenționale sau cu închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.

Faptele incriminate au fost cercetate direct de procurorii PCCOCS, cu sprijinul ofițerilor SIS. Astfel, oamenii legii au stabilit că notarul învinuit a acționat în interesul unei organizații criminale, pentru camuflarea faptelor infracționale ale acesteia și crearea unor piste greșite în investigațiile efectuate într-un dosar privind sustragerea mijloacelor bănești din sistemul bancar al Moldovei. Mai exact, acesta a introdus în documente oficiale date false privind perfectarea de acțiuni notariale.

Totodată, notarul a fost cercetat și pentru faptul că în februarie 2018 a ascuns de la autoritatea de investigație propriile acțiuni notariale, atunci când a fost audiat în calitate de martor, într-un dosar penal (din cadrul dosarelor denumite generic ,,Frauda bancară”). Oamenii legii precizează faptul că dosarul în care a fost atunci audiat viza prestarea serviciilor notariale în interesul organizației criminale – fapt pe care l-a ascuns – pentru unele companii nerezidente, prin care ar fi fost spălate mijloace bănești sustrase din sistemul bancar al Moldovei.

E de remarcat că pe parcursul urmăririi penale învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, iar după extrădarea din Belgia, sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău a dispus plasarea notarului în arest la domiciliu, chiar dacă procurorii PCCOCS au solicitat prelungirea arestului preventiv.

Amintim că în iulie a fost Bondarciuc a fost arestată pe aeroportul Aeroportului Internațional Chișinău fiind extrădată de către autoritățile belgiene. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:0,51 m/s
Fri
20
Sat
22
Sun
23
Mon
17
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău