Dosarul nuclear | Statele europene resping ultimatumul dat de Iran

  • 09 Mai 2019 12:34
Dosarul nuclear | Statele europene resping ultimatumul dat de Iran

Statele europene implicate în dosarul nuclear iranian - Franța, Germania și Marea Britanie - și Uniunea Europeană au respins joi 'ultimatumul' de 60 de zile dat de Iran, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Respingem orice ultimatum și vom evalua respectarea de către Iran a angajamentelor sale în domeniul nuclear', arată aceste state și șefa diplomației europene, Federica Mogherini, într-un comunicat comun.

Iranul a anunțat miercuri că suspendă aplicarea 'unora' dintre 'angajamentele sale' în cadrul acordului internațional încheiat cu marile puteri în 2015 privind programul său nuclear, ca răspuns la denunțarea unilaterală a acestui pact în urmă cu un an de către SUA.

Iranul va sista limitarea rezervelor sale de apă grea și de uraniu îmbogățit conform angajamentelor luate prin acordul din 2015, a indicat Consiliul suprem de securitate națională (CSSN) de la Teheran, într-un comunicat difuzat de agenția oficială de presă Irna.

Teheranul a dat un termen de 60 de zile celorlalte țări semnatare ale acordului pentru a-și pune în practică promisiunile de a proteja sectoarele bancar și petrolier irakiene împotriva sancțiunilor Washingtonului.

Europenii își exprimă 'via preocupare' după decizia Teheranului și se declară 'deplin atașați față de menținerea și punerea integrală în aplicare a acordului în domeniul nuclear, o realizare esențială în arhitectura mondială de neproliferare nucleară, care este în interesul securității tuturor', chemând Iranul 'să se abțină de la orice escaladare'.

'Așteptăm de la Iran să continue să adere la formatele și mecanismele instituite prin acordul în domeniul nuclear', adaugă comunicatul.

Semnatarii reamintesc 'angajamentele lor ferme în cadrul acordului, mai ales în ce privește ridicarea sancțiunilor în beneficiul poporului iranian', sens în care își exprimă 'regretul că Statele Unite au impus din nou sancțiuni după retragerea din acord' în 2018.

Washingtonul a anunțat miercuri înăsprirea suplimentară a sancțiunilor economice împotriva Iranului, adăugând oțelul, fierul, aluminiul și cuprul pe lista sectoarelor vizate de măsuri punitive.

În comunicatul emis joi, semnatarii se declară 'hotărâți să-și continue eforturile pentru a permite continuarea comerțului legitim cu Iran', în particular prin Instex, sistemul de troc creat de Franța, Germania și Marea Britanie la sfârșitul lui ianuarie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău