Dosarul nuclear: Președintele Iranului le cere europenilor să evite ''orice amenințare sau presiune''

  • 07 Martie 2021 13:35
Dosarul nuclear: Președintele Iranului le cere europenilor să evite ''orice amenințare sau presiune''

Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a cerut duminică țărilor europene să evite "orice amenințare sau presiune" în negocierile cu Teheranul pe tema programului nuclear al republicii islamice, în timpul unei întrevederi cu șeful diplomației irlandeze, Simon Coveney, transmite AFP, preluat de Agerpres.

După sosirea lui Joe Biden la președinția SUA, Washingtonul, partea europeană (Franța, Germania și Regatul Unit) și Teheranul au încercat să salveze acordul încheiat la Viena în 2015, care a permis o relaxare a sancțiunilor internaționale asupra Iranului în schimbul impunerii unor restricții asupra programului său nuclear.

Acest acord a fost pus sub semnul întrebării după retragerea unilaterală a SUA, în 2018, în timpul mandatului președintelui republican Donald Trump, care a reintrodus sancțiuni împotriva Iranului.

"Cea mai bună formă de a soluționa problemele cu partenerii europeni la diferite niveluri bilaterale, regionale și internaționale o reprezintă negocierile întemeiate pe respect reciproc și pe evitarea oricărei amenințări sau presiuni", a apreciat Rouhani în timpul întrevederii cu Coveney, potrivit unui comunicat de presă al președinției iraniene.

Rouhani și-a reiterat criticile la adresa "lipsei de acțiune a Europei în raport cu angajamentele sale" din acord, adăugând că Iranul s-a angajat să-l mențină "și a plătit prețul" pentru aceasta.

Declarația intervine la câteva zile după ce Germania, Franța și Marea Britanie au renunțat la un proiect de rezoluție prin care denunțau Teheranul pe lângă Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) pentru decizia Iranului de a suspenda anumite inspecții asupra programului său nuclear.

La rândul său, ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, care va avea și el duminică o întrevedere cu omologul său irlandez, a scris vineri pe Twitter că va prezenta curând "un plan de acțiune constructiv și concret al Teheranului prin intermediul căilor diplomatice potrivite". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău