Dosarul nuclear iranian: Emmanuel Macron cere ''acelerarea'' negocierilor

  • 30 Ianuarie 2022 11:45
Dosarul nuclear iranian: Emmanuel Macron cere ''acelerarea'' negocierilor

Președintele francez Emmanuel Macron a insistat asupra "necesității de a accelera" ritmul pentru "a obține progrese" în negocierile din dosarul nuclear iranian, în cadrul unei convorbiri telefonice de sâmbătă cu omologul său iranian Ebrahim Raisi, a anunțat duminică Palatul Elysée, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"În ceea ce privește acordul nuclear din 2015, președintele Republicii și-a reiterat convingerea că o soluție diplomatică este posibilă și imperativă și a subliniat că orice acord va necesita angajamente clare și suficiente din partea tuturor, la care Franța lucrează cu toți partenerii săi", a precizat președinția franceză.

"La mai multe luni după reluarea negocierilor la Viena, el a insistat asupra necesității de a accelera ritmul pentru a realiza rapid progrese tangibile în acest cadru", a adăugat aceasta într-un comunicat.

În timpul unei "lungi discuții" cu omologul său iranian, Emmanuel Macron a subliniat "necesitatea ca Iranul să demonstreze o abordare constructivă și să revină la o deplină implementare a obligațiilor sale".

Președinția iraniană a precizat la rândul său, într-un comunicat, că "în negocieri, Republica islamică și-a dovedit voința și seriozitatea pentru a ajunge la un acord și orice efort al părții celeilalte în această privință ar trebui să includă ridicarea sancțiunilor, verificarea și o garanție valabilă".

Vineri, Franța a estimat că negocierea ar putea fi încununată de succes în condițiile în care convorbirile între occidentali și Teheran de la Viena au luat o pauză pentru ca participanții să revină în propriile capitale pentru consultări și instrucțiuni în vederea unei reluări a discuțiilor săptămâna viitoare.

Teheranul a vorbit în această săptămână despre "progres în direcția cea bună" chiar dacă "rămân chestiuni importante în suspans", care necesită "decizii politice ale Washingtonului".

Convorbirile au fost reluate în cele din urmă în capitala austriacă după cinci luni de întrerupere între Iran și țările încă parte în acordul încheiat în 2015 (Franța, Regatul Unit, Germania, Rusia și China).

Acestea vizează reintegrarea SUA în acord, care s-au retras din pact în 2018 și au reintrodus sancțiuni economice împotriva Teheranului, dar și aducerea Iranului la respectarea angajamentelor luate.

Acordul din 2015 îi oferea Iranului o ușurare a sancțiunilor internaționale în schimbul unei limitări drastice a programului său nuclear, plasat sub controlul strict al ONU, și a unor garanții care să dovedească că nu încearcă să dezvolte bomba atomică, cum a afirmat mereu.

Convorbirea dintre Emmanuel Macron și Ebrahim Raisi "a permis evocarea unor chestiuni regionale și în special a situației din Liban și a securității în Golf", a adăugat președinția franceză.

În acest sens, Emmanuel Macron a "condamnat ferm atacurile recente care au vizat Emiratele Arabe Unite" și "cei doi șefi de stat au convenit asupra necesității de a găsi o soluție politică la conflictul din Yemen".

De asemenea, președintele francez "și-a exprimat preocuparea privind" situația francezului Benjamin Briere, condamnat la opt ani și opt luni de închisoare în Iran pentru "spionaj" și "propagandă" împotriva regimului.

Potrivit Palatului Elysée, el a cerut încă o dată și "eliberarea imediată" a cercetătoarei franco-iraniene Fariba Adelkhah, din nou încarcerată la Teheran.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău