Dosarul Morari 2: Ce au căutat și ce au găsit procurorii la frații Viorel și Oleg Morari (Anticoruptie.md)

  • 14 Martie 2020 17:14
Dosarul Morari 2: Ce au căutat și ce au găsit procurorii la frații Viorel și Oleg Morari (Anticoruptie.md)

Procurorii au descins miercuri cu percheziții la domiciliile fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și al fratelui său, Oleg Morari, fondatorul și administratorul întreprinderii Irarom-Grup, ambii fiind învinuiți întru-un dosar penal intentat la finele anului trecut pentru spălare de bani și îmbogățire ilicită. Acțiunile oamenilor legii au fost întreprinse la câteva ore după eliberarea lui Viorel Grăjdian, contabilul Irarom-Grup SRL, care a stat 30 de zile în arest preventiv, se arată într-un material realizat de Anticoruptie.md.

Vasile Foltea, avocatul lui Viorel Morari a comunicat sursei citate că patru persoane, procurori și ofițeri SIS, au bătut la ușa clientului său înainte de ora 8 dimineața. Aceștia au prezentat mandatul de efectuare a percheziției, în care pe două pagini era scris că se caută bani, obiecte de preț, precum și documente pe hârtie sau în format electronic care ar demonstra relațiile financiare dintre fostul șef al Procuraturii Anticorupție și firma fratelui său.

„Nu au găsit nimic. Au ridicat câteva foi de parcurs al automobilului pe care clientul meu l-a luat în folosință de la Irarom-Grup. Dar nu este nimic ilegal, contractul a fost raportat în declarația de avere, la Procuratura Generală”, a precizat apărătorul.

Vasile Foltea a mai comunicat că de această dată oamenii legii au avut un comportament corect. „I-am prevenit din start că în locuință este fiica de trei ani a clientului meu și să n-o streseze. De această dată nu am constatat careva devieri de la deontologie”, a spus avocatul.

După ce a fost efectuată percheziția la domiciliul fostului șef al Procuraturii Anticorupție, echipa de procurori a venit la domiciliul lui Oleg Morari. „Aveam o agendă încărcată și deja mă aflam în drum, ieșisem din Chișinău, când am fost sunat de procurora Carolina Vidrașcu și impus să fac cale întoarsă. Când am ajuns la Chișinău mi-au zis că vor face percheziție la domiciliu. Apoi s-au mutat în garaje. Au făcut percheziție și în automobil. Au ridicat contractele de vânzare-cumpărare a imobilelor, proiectul elaborat de arhitecți pentru stația PECO, un contract vechi prin care oferisem în chirie un imobil încă înainte de a fonda firma Irarom-Grup, câteva harduri vechi găsite într-un garaj. Nu le-am creat impedimente, au luat tot ce au găsit de cuviință că este necesar pentru dosar. Noi nu dorim decât să ne demonstrăm mai repede nevinovăția”, a spus Oleg Morari.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Viorel Morari a declarat că nu vede logica efectuării acestei percheziții. „Pentru mine personal este stranie efectuarea perchezițiilor la această etapă, deoarece dosarul pe faptul îmbogățirii ilicite a fost pornit la mijlocul lunii decembrie 2019. Am fost informat despre acest dosar la 7 februarie 2020. Procurorul general a vorbit despre acest subiect în cadrul unui biriefing peste câteva zile. Astăzi este 11 martie 2020. Consider că singurul motiv pentru efectuarea percheziției a fost umilirea mea în continuare”, a precizat Morari.

Amintim că frații Oleg și Viorel Morari, precum și mama lor, sunt învinuiți de spălare de bani și de îmbogățire ilicită. Potrivit dezvăluirilor făcute de procurorul general Alexandr Stoianoglo în cadrul unui briefing, subalternii acestuia au constatat că mama, fratele și cumnata lui Viorel Morari, care au înființat și administrat SRL Irarom-Grup, fondată în 2013, ar fi investit în activitatea de întreprinzător mijloace financiare ce au depășit substanțial veniturile înregistrate oficial la instituțiile abilitate de stat.

Totodată, procurorii i-au incriminat fostului șef de la Procuratura Anticorupție că mama acestuia, care a avut timp de doi ani venituri oficiale de doar 2.500 de lei, în 2014 a efectuat nouă tranzacții de depunere a numerarului pe contul bancar al firmei „pentru majorarea capitalului statutar” în valoare totală de 3,8 milioane de lei.

CITIȚI continuarea pe Anticoruptie.md

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău