Dosarul „mitei pentru judecători” | Trei magistrate nu s-au prezentat în instanță (ZdG)

  • 11 Aprilie 2019 11:16
Dosarul „mitei pentru judecători” | Trei magistrate nu s-au prezentat în instanță (ZdG)

La cinci luni de la reținerea celor zece persoane vizate în dosarul „mitei pentru judecători”, la 10 aprilie curent a avut loc prima ședință preliminară în acest dosar, scrie Ziarul de Gardă.

Potrivit sursei citate, în instanță s-au prezentat însă doar 7 persoane vizate, în timp ce avocații a trei judecătoare au declarat că magistratele s-au îmbolnăvit, motiv pentru care nu se pot prezenta. Este vorba de judecătoarea Victoria Hadârcă, Liubovi Brânza de la Curtea de Apel Chișinău și magistrata Galina Moscalciuc. 

În cadrul ședinței, procurorul pe caz a solicitat prelungirea aplicării măsurii preventive, iar instanța a dispus aplicarea controlului judiciar pentru încă 30 de zile în cazul judecătoarei Liubovi Brânza, iar în privința magistratei de la Judecătoria Chișinău, Svetlana Tizu, prelungirea măsurii preventive – control judiciar pentru încă 19 zile.

Potrivit procurorului pe caz, prelungirea măsurii preventive este necesară pentru că această cauză este de o complexitate majoră, iar martorii ar putea fi influențați de inculpate. 

În dosarul „mitei pentru judecători” figurează cinci magistrate, un procuror, un avocat, un asistent judiciar și două persoane fizice. Cei zece au fost reținuți de procurori în octombrie 2018, fiind bănuiți într-un dosar de corupție. Conform materialelor cauzei penale, s-a stabilit că judecătorii de la Curtea de Apel, precum și cei de la Judecătoria Centru, au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului și procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești către magistrați. Uurmărirea penală pe cauză a fost dispusă de către Procurorul General. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău