Dosarul lui Valeriu Boboc, ucis pe 7 aprilie 2009, a ajuns la CEDO

  • 07 Aprilie 2017 08:33
Dosarul lui Valeriu Boboc, ucis pe 7 aprilie 2009, a ajuns la CEDO

Dosarul privind moartea tânărului Valeriu Boboc, ucis în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, în Piața Marii Adunări Naționale, a ajuns la CEDO. Informația ne-a fost confirmată de Valeriu Pleșca, unul dintre avocații familiei victimei. 

„După epuizarea tuturor căilor de recurs interne, am depus o cerere la CEDO. Considerăm că a fost încălcat dreptul la viață al lui Valeriu Boboc prin încălcarea de către stat a obligației de a nu provoca moartea și de a lua măsuri care se impun pentru protejarea efecivă a dreptului la viață. De asemenea, nu a fost desfășurată o anchetă seriosă și aprofundată cu privire la circumstanțele morții”, ne-a declarat Valeriu Pleșca, precizând că rudele victimei nu au fost admise în toate dosarele de rezonanță în privința demnitarilor învinuiți de neglijență sau exces de putere soldată cu moartea victimei, scrie anticoruptie.md.

Singura persoană condamnată pentru omorârea lui Valeriu Boboc a fost ex-polițistului Ion Perju. Potrivit avocatului, imaginile video, dar și declarațiile martorilor audiați arată că tânărul a fost bătut de mai mulți reprezentanți ai forțelor de ordine în baza unor indicații de a reține toți protestatarii, inclusiv prin aplicarea forței.

Ion Perju a fost acuzat că i-ar fi aplicat tânărului o lovitură fatală. El a fost condamnat la zece ani de închisoare. Sentința a fost dictată de magistrații Curții de Apel Chișinău și menținută de Curtea Supremă de Justiție după ce în decembrie 2013 Judecătoria sectorului Buiucani l-a achitat. Chiar dacă a fost pronunțată o decizie de condamnare la închisoare cu executare, inculpatul nu a fost luat sub strajă de către instanța de apel. Fostul polițist a părăsit ședința de judecată înainte de anunțarea verdictului. Acum fostul polițist este căutat de Interpol. Deși Ion Perju a insistat că nu el este cel care l-a lovit pe Valeriu Boboc, o expertiză tehnică a secvențelor video efectuată în 2010 de Departamentul Investigații Computerizate și Examinarea Probelor din SUA a demonstrat contrariul. Specialiștii au constatat că Ion Perju apare în imaginile surprinse de camerele de supraveghere de pe clădirea Guvernului în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, aplicându-i lui Valeriu Boboc o lovitură.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău