Dosarul „Guguță” | Curtea Supremă de Justiție a decis rejudecarea cererii depuse de Finpar Invest

  • 14 Iunie 2017 17:26
Dosarul „Guguță” | Curtea Supremă de Justiție a decis rejudecarea cererii depuse de Finpar Invest Fosta cafenea „Guguță”. Foto: livejournal.com

Colegiul Civil, Comercial și Contencios al Curții Supreme de Justiție a casat miercuri, 14 iunie, decizia instanței de apel în dosarul Finpar Invest împotriva Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și a Consiliului municipal Chișinău, prin care firma afiliată liderului PD, Vlad Plahotniuc, cere dreptul să ridice un hotel pe locul unde se află cafeneaua „Guguță”.

Magistrații au admis astfel recursul Finpar Invest SRL. Ei au dispus restituirea cauzei spre rejudecare la Curtea de Apel, notează Anticoruptie.md

În aprilie 2016, Cur­tea de Apel Chi­și­nău a anu­lat deci­zia Jude­că­to­riei sectorului Cen­tru prin care fir­ma Fin­par Invest putea să con­stru­iască hotelul. Totodată, atunci instanța a menți­nut interdicția de privatizare a terenului afe­rent.

Până în prezent, judecătorii CSJ au amânat de cinci ori luarea unei decizii în acest dosar.  

Decizia prin care Fin­par Invest putea ridica un hotel cu 15 etaje în centrul Chișinăului a fost emisă de Judecătoria sectorului Centru pe 30 decem­brie 2015. Magistrații interziceau însă privatizarea terenului din Parcul „Ștefan cel Mare”, unde este amplasată cafeneaua „Guguță”. Subiectul a provocat reacții aprinse în societate, mai mulți activiști protestând împotriva deciziei. Hotărârea primei instanțe a fost ata­cată de repre­zen­tanții Con­si­li­u­lui Muni­ci­pal Chi­și­nău (CMC) și ai Agenției de Inspec­tare și Res­ta­u­rare a Monu­men­te­lor.

Cafeneaua „Guguță” a intrat în pose­sia fir­mei Fin­par Invest în 2009, în urma unei tranzacții dubioase. Și atunci CMC a încercat să-și întoarcă pro­pri­e­ta­tea și a cerut instanței de jude­cată anu­la­rea con­trac­te­lor de vânzare-cumpărare.

Anterior, într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, reporterii scriau că Finpar Invest, firmă cu un capital social de aproape jumătate de miliard de lei și care deține mai multe terenuri și clădiri în Chișinău, este afiliată controversatului om de afaceri Vladimir Plahotniuc. Pe lângă faptul că are adresa pe bd. Ștefan cel Mare nr. 132, acolo unde este înregistrat și SRL-ul ce deține hotelul Nobil, despre care Plahotniuc a recunoscut că-i aparține, Finpar Invest deține și terenul pe care este construit hotelul de cinci stele din centrul Chișinăului. Totodată, compania este și proprietara a trei apartamente din blocul din centrul Capitalei în care locuiește familia Plahotniuc. În 2012, ziarul Adevărul scria că această firmă a organizat un concurs pentru selectarea unei firme care să execute lucrările de construcție a Complexului din str. Ghioceilor, unde activează televiziunile lui Plahotniuc: Publika TV, Prime TV, Canal 2 și Canal 3. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău